Călărăşenii nu se înghesuie să-şi puna bunurile la adăpost
0Doar 200 de persoane, majoritatea pensionari, au încheiat o poliţă pentru asigurarea locuinţei. Deşi legea prin care românii sunt obligaţi să-şi asigure locuinţele a intrat în vigoare de la 15 iulie 2010, firmele care încheie poliţe nu sunt asaltate de clienţi.
Legea 260/2008, care reglementează condiţiile asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, a intrat în vigoare de aproape două săptămâni. În acest timp foarte puţini călărăşeni au ales să-şi încheie poliţa de asigurare a locuinţei. Directorul Sucursalei Călăraşi Astra Asigurări, Mariana Luca, mărturiseşte că populaţia nu are cunoştinţe foarte ample despre asigurări, acesta fiind unul din motivele pentru care nu se îmbulzesc să îşi pună la adăpost bunurile.
„Oamenii nu sunt foarte bine informaţi, iar mare parte din vină o au autorităţile locale, responsabile, de fapt, pentru această nepăsare. Eu am propus deja la Bucureşti realizarea unor emisiuni televizate pentru a informa mai bine populaţia“, afirmă Mariana Luca. De la 15 iulie, doar 200 de călărăşeni au ales să încheie o poliţă de asigurare pentru a-şi proteja agoniseala de-o viaţă. „S-a observat un interes mai mare din partea pensionarilor în a-şi încheia o poliţă de asigurare“, a mai precizat Mariana Luca.
Sumele asigurate standard
Pentru locuinţele Tip A, suma asigurată este de 20.000 de euro, indiferent de valoarea acestuia, iar costul acesteia este 20 euro pe an, iar aici sunt cuprinse structurile de beton armat, metal ori lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic. Pentru persoanele care doresc să-şi facă o asigurare mai complexă a locuinţei, şi pentru o sumă asigurată mai mare, îşi pot încheia o altă poliţă facultativă, care să vină în completarea celei obligatorii.
Pentru locuinţele Tip B, suma asigurată este de 10.000 euro, iar costul acesteia este de 10 euro anual. În această categorie sunt incluse construcţiile din paiantă, chirpică şi alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Riscurile asigurate pentru acestea sunt daunele provocate de catastrofe naturale, şi anume: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii ca fenomene naturale.
Preţuri mici, clienţi puţini
Deşi asigurarea pentru un apartament este de aproximativ 42 lei, pentru o casă de chirpică, pentru una de cărămidă sau alt material tratat termic este de circa 84 lei pe an, nu sunt foarte mulţi cei care fac acest pas. Agenţii de asigurare explică faptul că pentru a încheia poliţa sunt necesare un act de identitate, un act prin care să se justifice interesul asigurabil şi contravaloarea în lei, la cursul BNR al zilei a sumelor care se achită pentru asigurare.
Nici măcar frica de amenzile pe care le pot încasa nu-i determină pe oameni să meargă la firmele de asigurări. Anişoara Cristea, 43 de ani, confecţioner maşinist, spune că suma de 42 de lei i pare mult la salariul ei de 600 de lei.„Sunt singură cu doi copii şi nu-mi permit să fac o asigurare, deşi ar fi bună. Ştiu că pot să încasez amendă, dar asta e!“, a spus femeia.
Citiţi mai multe în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi