Avicola Călăraşi moare încet, dar sigur. Fabrica de “salmonella” funcţionează pe avarii
0Unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din Bărăgan trimite angajaţii acasă. După ce a cerut intrarea în insolvenţă, sperând că în acest mod se salvează, societatea este obligată acum să funcţioneze pe pierderi pentru că judecătorii au respins cererea.
Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a fost înştiinţat despre această situaţie. Mai mult decât atât, conducerea Avicola a anunţat că trimite în şomaj, începând cu 21 martie, 73 de angajaţi. S.C. Avicola Călăraşi S.A. a depus la I.T.M. Călăraşi o notificare de concediere colectivă pentru 73 de funcţii de execuţie. “Trecerea efectivă în şomaj a celor 73 de salariaţi se va face începând cu data de 21 martie. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Călăraşi a luat act de acest demers şi va acorda servicii de consiliere persoanelor disponibilizate”, au anunţat autorităţile.
S-a respins intrarea în insolvenţă
Deşi a cerut în instanţă, intrarea în insolvenţă, societatea a primit răspuns negativ. Tribunalul Călăraşi a respins solicitarea depusă de Avicola precizând: ,,Admite excepţia inadmisibilităţii cererii şi, în consecinţă, respinge cererea debitorului Avicola SA din Călăraşi de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de persoana sa. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare.” În aceste condiţii, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de pui din România va funcţiona pe avarii.
Datorii de 70 milioane lei către furnizori
Avicola Călăraşi a cerut intrarea în insolvenţă, în luna ianuarie, doborât de datoriile către furnizori. Societatea are de achitat restanţe care însumează aproximativ 70 de milioane de lei.
“Într-adevăr s-a depus o cerere la Tribunal privind intrarea în insolvenţă, adică incapacitate de plată. Practic, insolvenţa înseamnă reorganizarea societăţii. Se face un plan, cu nişte paşi obligatorii de urmat pentru a ieşi din impas. Cu alte cuvinte, o iei de la început. Aşteptăm termen de judecată. Cel mai important lucru se referă la plata datoriilor. Către furnizori, datoriile se ridică la 60-70 milioane de lei”, a declarat Traian Bulearcă, director economic la Avicola.
Scandalul cărnii infestate
Ancheta din dosarul de evaziune fiscală de peste 70 de milioane de euro, în care procurorii au descoperit că de la Avicola Călăraşi ar fi ajuns pe piaţă carne alterată, a dus, la începutul lunii noiembrie 2013, la închiderea acestei societăţi, care a funcţionat 32 de ani. Decizia a afectat 300 de angajaţi. La începutul anului, aici lucrau peste 400 de călărăşeni, însă restrângerea în timp a activităţii a făcut ca o parte dintre ei să ajungă în şomaj.
Vă recomandăm şi:
Brandul Avicola Călăraşi apune. Ce planuri are noul proprietar
Cutremur pe piaţa cărnii de pui. Îngropată în datorii, Avicola Călăraşi a cerut intrarea în insolvenţă
UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi