VIDEO Un preot a înfiinţat patru cămine pentru copiii din familii sărace şi pentru bătrânii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Necula îi vizitează zilnic pe asistaţi   Foto Iulian Bunilă
Preotul Necula îi vizitează zilnic pe asistaţi   Foto Iulian Bunilă

Copii din familii sărace şi bătrâni părăsiţi de familii sau neputincioşi şi-au găsit adăpost sub acoperişul unui aşezământ social administrat de un preot. Părintele Daniel Necula reuşeşte, prin asociaţia creştină Filantropia, pe care o păstoreşte de un deceniu, să aibă grijă de peste o sută de asistaţi. A scris proiecte şi a adunat bani din donaţii pentru a ridica patru cămine sociale în comunele buzoiene Berca şi Pârscov.

La Sătuc se află Centrul rezidenţial pentru copii "Sf. Maria", care adăposteşte în prezent 18 copii. Unii au fost abandonaţi de părinţi, alţii provin din familii sărace, incapabile să-i îngrijească. Funcţionează ca o casă de tip familial, cei mici beneficiind de cazare, masă, şcolarizare, consiliere şi socializare. A fost construit în 2004, pe terenul care aparţine Parohiei Sătuc, pavilionul fiind construit cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Cultelor. 

Prin aducerea în centrul de la Sătuc, micuţii reuşesc să se mai bucure încă de copilărie, aşa cum merită oricine la vârsta lor.

”Copiii care sunt asistaţi aici în centru sunt din comuna Berca, marea majoritate. Fac parte din grupurile vulnerabile, fac parte din familii aflate în dificultate, unii fiind chiar abandonaţi de propriii părinţi. Alţii ţin legătura cu părinţii lor însă din cauza condiţiilor socio-economice sunt asistaţi aici la centru unde le asigurăm cazare, masă, şcolarizare la şcoli din comunitate, socializare, consiliere psihologică şi tot ceea ce este necesar pentru a duce o viaţă liniştită, o viaţă sănătoasă”, spune preotul Daniel Necula.

Unii dintre copii merg să-şi viziteze familiile la sfârşit de săptămână sau în vacanţe. În cadrul centrului există şi un birou de consiliere, unde copiii se pot întâlni cu părinţii şi rudele şi primesc consiliere psihologică de la un medic în cazurile în care apropierea de familie este mai dificilă. Căminul primeşte sprijin material şi de la fundaţia olandeză Kinderen In Need. 

* În pavilionul pentru copii sunt cazaţi 18 micuţi  Foto Iulian Bunilă 

buzau

În cadrul Asociaţiei Ortodoxe Filantropia funcţionează şi Campusul social pentru bătrâni din Berca.

”În acest pavilion avem un număr de 41 de asistaţi, aduşi de familiile lor, pentru că nu se pot îngriji singuri. Copiii sau nepoţii lor sunt prinşi cu serviciile sau sunt plecaţi în străinătate şi de aceea au optat pentru această formă de asistenţă şi îngrijire în căminul Filantropia de aici de la Berca. Finanţarea este făcută atât prin contribuţia asistaţilor, pentru că aceştia au o contribuţie proprie din pensia lor iar unde sunt pensiile sunt foarte mici mai contribuie familiile sau mai accesăm fonduri de la Ministerul Muncii din subvenţia care se acordă pentru bătrâni. Avem şi o formă de autogospodărire, pentru că încercăm să aducem venituri proprii”, spune preotul Daniel Necula.

Complexul social Filantropia se află într-o zonă frumoasă de deal, care, la momentul ridicării aşezământului, în urmă cu zece ani, era un loc neîngrijit şi plin de gunoaie. Iniţial, aici existau doar două case, tip garsonieră, construite cu ajutorul financiar al fundaţiei olandeze Kindereen In Need, dar şi cu implicarea voluntarilor. Fiecare clădire avea dormitor, bucătărie, baie, hol şi terasă.

”La început am avut un număr de zece bătrâni, după aceea am investit şi construit alte pavilioane iar acum am ajuns să avem căsuţe de tip modular, fiecare cu apartamentul sau garsoniera lui, pentru că am vrut se creăm o individualitate, o normalitate pentru viaţa lor”, spune preotul Necula.

Tot la Berca, preotul îngrijeşte şi 39 de bătrâni bolnavi de Alzheimer sau Parkinson. A construit şi pentru ei un pavilion. Pentru toţi bătrânii din campus, cazuri sociale sau medicale, părintele Necula aleargă cât e ziua de mare, împreună cu cei 35 de angajaţi ai asociaţiei creştine pe care o conduce: medici, psihologi, asistente, infiermiere, dascăli, bucătari. 

Este ajutat chiar de tinerii pe care i-a îngrijit în centrele lui. ”Am urmărit să implicăm şi pe tinerii din centrul rezidenţial, ca pe viitor o parte din ei să aibă posibilitatea de a lucra aici. Deja avem tinere care în weekend fac practică la bucătărie, îi ajută pe cei bătrâni, le aduc un pahar cu apă, le citesc din ziar sau cine ştie ce alte activităţi. Avem fete care sunt la şcoala profesională de bucătari fac practică aici la bucătărie şi astfel îi ajutăm şi pe tineri. Pentru bătrâni este bine pentru că au pe lângă ei tineri ca şi nepoţii lor, copiii lor”, mărturiseşte părintele Necula.

Asociaţia Ortodoxă Filantropia este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2004, cu scopul implicării în proiecte social-caritabile, în special în protecţia copiilor aflaţi în dificultate şi a bătrânilor abandonaţi. Asociaţia îşi desfăşoară activităţile cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în parteneriat cu Parohia Sătuc, din comuna Berca, dar şi cu alte instituţii. 

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite