VIDEO Primarii buzoieni au fost instruiţi cum să acţioneze la primele semne ale pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Pesta porcină africană se apropie de Buzău, motiv pentru care autorităţile au sunat mobilizarea la Prefectură. Peste 80 de primari din localităţile buzoiene au fost convocaţi în şedinţă cu specialiştii sanitar-veterinari, pentru a afla cum trebuie să limiteze extinderea virusului dinspre Ialomiţa şi Brăila, unde au fost confirmate focare ale maladiei. Cel mai apropiat focar de pestă porcină africană se află la 73 de kilometri de judeţul Buzău.

Primarii din întreg judeţul au fost convocaţi, miercuri, la sediul Consiliului Judeţean acolo unde reprezentanţii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare i-au instruit despre cum trebuie să acţioneze la apariţia primelor semne de Pestă Porcină Africană.

„Din nefericire este o situaţie mai mult decât gravă care afectează atât investitorii care deţin ferme de porci cât şi toată populaţia României pe de o parte că nu se poate asigura din surse proprii carnea de porc iar pe de altă parte sunt afectate şi exporturile. Sperăm ca la nivel de judeţ Buzău să evităm aceste lucruri dar, deşi sunt o fire optimistă, va fi destul de greu pentru că este un virus necontrolabil. Sper să ne ocolească deşi este foarte aproape de noi. As ruga primarii ca în limita posibilităţilor să aducă la cunoştinţa oamenilor care, fiind perioada concediilor se deplasează spre mare sau deltă, locuri unde virusul este prezent, să fie anunţaţi că virusul se poate aduce fie pe haine fie pe încălţăminte şi să fie cu băgare de seamă ” a spus Petre Emanoil Neagu.

Cu toate că în ultima perioadă au existat mai multe animale găsite moarte atât în mediul sălbatic cât şi în gospodării, reprezentanţii DSV spun că deocamdată nu există suspiciuni de boală în judeţul Buzău.

”Toate cazurile de mortalitate descoperite în fondul cinegetic au avut o cauză evidentă a morţii. Aşa s-a întâmplat şi cu mistreţul despre care vorbiţi şi de la care au fost recoltate probe biologice aseară de către colegii mei, de o echipă specializată de intervenţie de la Direcţia Sanitar Veterinară. Prezenta o plagă, foarte probabil plagă împuşcată care a fost fără îndoială cauza efectivă a morţii, dar având în vedere contextul epidemiologic naţional, eram obligaţi şi ne-am achita de această obligaţie de a recolta probe biologice de la toţi mistreţii morţi găsiţi în fondul cinegetic”, a declarat Ciprian Botezatu, director DSVSA Buzău. 

Printre măsurile luate de DSV pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană se află suspendarea activităţii în târgurile de animale autorizate şi instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţele Brăila şi Ialomiţa.

S-a decis instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţul Brăila, în localităţile Băile, Bălăceanu, Vizireni şi Padina, dar şi la limita cu judeţul Ialomiţa în localitatea Grindu – Gl. Siliştea şi pe E85, la Hanul Ovidiu.

De asemenea, s-a decis ca administratorii drumurilor naţionale şi drumurilor judeţene să verifice starea de salubrizare a acestora şi să ia măsurile ce se impun, iar reprezentantul SDN Buzău să întreprindă demersurile necesare la CNAIR pentru asigurarea cu limitatoare de viteză provizorii în zona filtrelor instituite la limita de judeţ.

Până la acest moment, nu au fost raportate tentative de încălcare a interdicţiei privind transportul de animale între judeţele unde s-au raportat cazuri de pestă porcină africană şi judeţul Buzău.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. 

Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.  Infecţia poate fi contractată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite