VIDEO Monumente arhitectonice uitate. Conacul Hariton, de pe DN1B, lăsat în paragină din lipsa fondurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa lomo.ro
Sursa lomo.ro

Peste 850 de obiective cu valoare de patrimoniu răspândite pe teritoriul întregului judeţ scriu, capitol cu capitol, istoria Buzăului. Vechile case ţărăneşti, conacele boiereşti sau chiar puşcăriile sunt mărturii ale trecutului, ce trebuie conservate pentru viitor. Din păcate, Buzăul are monumente pentru care nu se găsesc încă soluţii de salvare. Unul dintre ele este şi conacul Hariton, din Săhăteni.

Există un număr important de localităţi din mediul rural care au înscrise în Lista Monumentelor Istorice un număr însemnat de obiective cu caracter istoric, cum  ar fi comunele: Bozioru, Cozieni, Merei, Măgura, Săhăteni şi Tisău. 

Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău există o serie obiective asupra cărora trebuie îndreptată atenţia, însă, din păcate, lipsa de resurse financiare generează, pe zi ce trece, amplificarea stării de degradare a unor clădiri vechi, foarte valoroase din punct de vedere istorico – architectural. Între acestea se situează şi Conacul Hariton de la Săhăteni.

Conacul cu balcoane rotunde, ferestre înalte şi dantelării, saloane spaţioase, poate fi admirat pe DN 1B. Arată ca multe altele lăsate în paragină, degradat şi cu mare risc de a se prăbuşi. 

Conacul a fost construit în 1930 de către boierul Gheorghe D. Hariton, un om bun, care îi ajuta nevoiaşi, din ce-şi amintesc sătenii. Domeniul pe care se află această construcţie fost nationalizat de comunişti, familia boierului fiind ridicată în miez de noapte şi deportată, fără a lua ceva din bunuri.

Video Adrian Constantin

Initial, conacul a fost transformat în cinematograf pentru membrii CAP Săhăteni, ulterior aici funcţionând birourile, cantina şi alte anexe ale asociaţiei agricole. 

”Am avut ocazia să îl vizitez în perioada în care se făceau şedinţe de informare, de la partid, şi atunci am văzut cât de frumoasă este clădirea. Am observat două sobe din teracotă, foarte mari, executate manual, care acum puteau fi expuse chiar într-un muzeu. Nu ştim ce s-a ales de ele”, spune istoricul Valeriu Nicolescu.

Dupa 1990, conacul a fost lăsat în paragină, înregistrându-se numeroase furturi şi distrugeri, ce au dus la starea de degradare de astăzi. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice din România (cod BZ-II-m-B-02472).

Dintre cele 864 de monumente istorice, clădiri importante, ansambluri de arhitectură, situri arheologice, cu cât figurează Buzăul în Lista Monumentelor Istorice, 123 sunt de valoare naţională.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite