Cum să-ţi faci singur o grădină în miniatură, cu plante suculente, în doar zece minute
0
Un terrarium este o grădină în miniatură cu plante uşor de îngrijit şi poate înfrumuseţa orice locuinţă. Cele mai la îndemână plante pentru terrarium sunt cele suculente, care sunt mai puţin pretenţioase.
Dacă spaţiul nu-ţi permite amenajarea unei grădini, varianta ei în miniatură este o idee excelentă. Poţi alege numai cactuşi sau plante care nu cresc prea mult sau repede.
Pentru a pregăti un terrarium ai nevoie de un recipient de sticlă/vas/castron, cărbune activ sau pietre de râu/pietre decorative mari şi mici, pământ de flori, nisip fin, diverse decoraţiuni şi, elementele principale, plantele.
Cele mai la îndemână plante pentru terrarium sunt cele suculente, care sunt mai puţin pretenţioase. Poţi planta în terrarium şi plante exotice precum orhideea.
Recipientele din sticlă pot fi găsite pe internet sau în magazinele de suveniruri.

Umpli vasul cu un prim strat de 3 cm de nisip, care are rolul de a colecta apa. Apoi, cu lingura, pui un strat de pământ pentru cactuşi şi suculente, suficient de adânc pentru ca plantele să prindă rădăcini.
”Se pune un strat de nisip, la baza terariumului, după care adaugi un strat de pământ, apoi irigăm foarte bine substratul. Începem să adăugăm pietricelele, apoi plantele din spate, venim uşor cu pietricelele din faţă, până când punem şi ultima floare. La final adăugăm ultimele pietre”, explică Andreea Bunea, inginer horticcultor.
În continuare, alege plantele pe care vrei să le pui în terrarium, scoate-le din mini-ghiveci sau din ambalajul în care au fost păstrate, curăţă-le puţin rădăcinile de pământul deja existent pe ele şi apoi plantează-le în terrarium.

După ce ai terminat de plantat totul, presară un strat subţire de nisip alb în jurul plantelor. La final, adaugă câteva pietricele care vor face ca terrariumul tău să arate perfect.
”Recipientul este decupat pentru ca plantele să beneficieze de aer. Planta ar trebui să reziste foarte mult. Cu cât au mai puţin substrat, cu atât ele cresc mai încet. Dacă e mai puţin pământ, creşterea lor nu o să fie rapidă. Poate să arate aşa mai mult de doi ani. Sunt specii cu un ritm de creştere mai alert, altele mai lent.”, Andreea Bunea, horticultor
Plantele suculente iubesc lumina naturală, aşa că ai grijă să poziţionezi terrariumul într-o zonă luminoasă, dar nu direct în bătaia soarelui. Udă-le atunci când pământul e complet uscat sau o dată la două săptămâni.
Ele nu au nevoie de umiditate în exces, mai ales că vasul nu are scurgere şi va fi mai tot timpul apă pe fundul lui.