VIDEO Expediţie pe urmele planoristului dispărut. Militarii „au pieptănat“ cărările din Munţii Buzăului pentru a treia zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul de pornire în căutări a fost un drum forestier de la poalele muntelui Podu Calului
Locul de pornire în căutări a fost un drum forestier de la poalele muntelui Podu Calului

Este a treia zi în care peste 50 de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi jandarmi montani cercetează pădurile din Munţii Buzăului, zonă în care ar fi putut ajunge planoristul Mircea Crăciun cu aparatul său performant. Acesta a dispărut joi, după ce a decolat de pe aeroportul Ghimbav, din Braşov.

La ora 7.00, grupa operativă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Neron Lupaşcu” se pune în mişcare pe direcţia Buzău - Siriu, la ora 7 dimineaţa.

Un număr de 50 de subofiţeri îmbarcaţi într-un camion de armată au de parcurs peste 80 de kilometri până la punctul de întâlnire cu jandarmii montani din oraşul Nehoiu, cunoscători ai muntelui, care au primit misiunea să călăuzească echipajele de la Situaţii de Urgenţă.

Cei mai mulţi dintre militari se află deja la a treia zi de misiune, toate de până acum fiind încheiate fără succes. De aceea, sunt aproape siguri că şi de data asta vor cutreiera degeaba pădurile şi au toate motivele să creadă asta, spun ei. ”Dacă planorul a căzut într-o prăpastie inaccesibilă oamenilor, greu îl descoperim”, spune unul dintre băieţi.

Camionul vechi ajunge după mai bine de o oră şi jumătate de mers la Siriu, ultima localitate din judeţul Buzău, la graniţa cu Covasna, unde sunt întâmpinaţi de colegii jandarmi. Coordonatorii echipajelor pun la punct detaliile operaţiunii şi stabilesc să perieze pădurea deasă de foioase şi conifere de pe versanţii masivului Podu Calului, al cărui vârf atinge înălţimea de 1.440 de metri. 

Militarii de la ISU primesc hărţi şi indicaţii preţioase de la colegii jandarmi. Află că au de cercetat porţiuni mai puţin străbătute de oameni şi că trebuie să fie atenţi la orice hău care li se poate ivi brusc în faţă.

buzau

Se formează rapid cinci echipe de căutători care vor lua la picior pădurea şi alte două dotate cu ATV-uri, unul de la jandarmi, iar celălalt de la pompieri. Toţi se aşteaptă la o misiune solicitantă, atât pentru ei, cât şi pentru vehicule, mai ales că în urmă cu numai o zi au avariat o şenilată, din cauza terenul extrem de accidentat. 

La ora 9.30, echipele mixte pornesc în căutare, pe direcţii diferite, cu ordinul ca în cele două ore alocate primei părţi să se disperseze şi să acopere cât mai mult teren, dar în acelaşi timp să nu se rătăcească, riscând astfel să dea peste cap timpii propuşi. Sunt organizate, de asemenea, şi câteva puncte de observaţie pentru ca în eventualitatea în care s-ar putea observa obiecte strălucitoare prin binoclu, oamenii de pe teren să fie direcţionaţi prin staţiile de emisie-recepţie.

În misiunea de marţi, militarii beneficiză şi de aportul unei drone, pusă la dispoziţie de jurnaliştii din Buzău, care ”scrutează” de la înălţime versantul în căutarea unor eventuale indicii.

Pentru a avea repere, echipele se ghidează după traseele turistice, marcate cândva de jandarmii montani, aceeaşi care îi însoţesc pe pompieri în actuala misiune. La primul instructaj li s-a spus că trebuie să se abată de la ele câteva sute de metri pentru a cerceta fiecare desiş sau râpă găsită în cale. 

În timp ce verifică parcelă cu parcelă din pădurea aflată la poalele masivului Podu Calului, militarii dezbat pe marginea şanselor de a găsi planorul dispărut la sfârşitul săptămânii trecute. Niciuna dintre variante însă nu îi mai acordă şanse de supravieţuire pilotului Mircea Crăciun, după atâtea zile de la prăbuşire. 

”Dacă s-a lovit de un perete al muntelui şi a căzut într-un loc greu accesibil din munţi, va fi foarte greu descoperit”, spune Mihai, unul dintre militarii de la ISU. Altul crede că pilotul nu ar fi rezistat mai mult de două, trei zile fără apă, în sălbăticie, în cazul în care ar fi supravieţuit prăbuşirii. ”Fără mâncare, omul supravieţuieşte şi o săptămână, dar fără apă, nu rezistă multe zile. Era experimentat, din câte ştiu, şi poate a făcut manevre să aterizeze cât mai în siguranţă dar dacă a fost rănit şi nu s-a putut mişca, e clar că nu avea cum să reziste”, este de părere Cornel, un alt participant la căutările din Munţii Buzăului.

Oamenii se retrag din prima parte a misiunii la orele prânzului, însă niciunul nu aduce veştile mult aşteptate. Sunt deja extenuaţi şi înfometaţi însă nu au prea mult timp la dispoziţie ca să-şi refacă forţele pentru că li se ordonă o nouă ascensiune.

pilot

Parcă mai pesimişti decât la început, militarii buzoieni pornesc în cea de-a doua etapă a misiunii de căutare a planoristului dispărut joi. Ajung la o altitudine mai mare, unde peisajul devine şi mai sălbatic. Niciun indiciu nu le apare în raza vizuală iar din păcate acesta este deznodământul şi pentru următoarele ore de căutări.

De trei zile, peste 50 de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău şi jandarmi montani au misiunea de a verifica pădurile din munţii Buzăului, după ce calcule ale celor care coordonează operaţiunile la nivel naţional le-au indicat zona ca posibilă arie a prăbuşirii planorului. Duminică, în prima zi, au căutat indicii în munţii Siriu, luni au scotocit pădurile de pe masivul Penteleu, însă nicăieri nu au fost descoperite rămăşiţe ale aparatului de zbor.

Mircea Crăciun, planoristul de 56 de ani, dispărut încă de joi seară, la scurt timp după ce a decolat de pe aerodromul Ghimbav, din Braşov, are la activ peste 3000 de ore de zbor. Se afla la bordul unuia dintre cele mai performante aparate de acest fel. Astfel, o cursă de câteva sute de kilometri ar fi fost o nimica toata pentru el, spun cunoscuţii, având în vedere şi experienţa acumulată de-a lungul timpului. 

De aceea, aria de cercetare s-a extins în opt judeţe, peste o mie de salvatori fiind angrenaţi în cea mai mare operaţiune de căutare din România.   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite