VIDEO Cum alegem răsadurile pentru grădinile noastre. Sfaturi de la un cercetător în horticultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răsadul perfect trebuie să aibă vârsta potrivită, să nu aibă tulpina fragilă şi să nu prezinte semne de virusuri, boli şi dăunători. Sunt câteva dintre sfaturile de care trebuie să ţinem cont în perioada plantării legumelor în solar, sere, grădină sau chiar în ghivece.

Cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, creatorul multor soiuri de vegetale şi autor a numeroase volume de specialitate, vorbeşte despre cum trebuie să arate răsadurile principalelor legume pe care le cultivăm în grădini. 

Răsadul de tomată trebuie se vadă primul buchet floral dar în nici un caz să fie înflorit la plantare. Să aibă o înălţime între 20 şi 30 de centimetri. Planta să fie dreaptă şi să nu aibă tulpina fragilă să se aplece după plantare.

”La tomată, vârsta trebuie să fie de 60 de zile de la răsărire, să aibă o dezvoltare normală, între 20 şi 30 de centimetri ca mărime. Mulţi cultivatori doresc răsaduri mari însă acelea se prind greu şi chiar putem avea pierderi în producţie”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

De asemenea, răsadurile trebuie să nu prezinte semne de virusuri, boli şi dăunători. Acest lucru se obţine prin efectuarea de tratamente fitosanitare pe timpul vegetaţiei răsadurilor. Atenţie la aspect; să fie viguroase şi să prezinte o rădăcină bine dezvoltată care să ocupe între volumul de substrat. Să nu prezinte ”deteriorări necanice” în urma manipulării.

”Trebuie să fie sănător, liber de boli şi dăunători. Să aibă foliajul sănătos, verde deschis, să fie călit înainte de plantare. Cu şapte sau opt zile înainte trebuie să fie aşezat într-un mediu potrivit, unde temperatura să fie scăzută, ca el să fie aclimatizat pentru locul în care va fi plantat”, explică specialistul buzoian.

Despre răsadurile perfecte de ardei, vinete şi castraveţi, în videoclipul de mai jos:

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite