VIDEO Alertă veterinară, din cauza pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stare de alertă sanitar-veterinară cauzată de riscul pătrunderii în România a virusului pestei porcine africane, confirmat în Ucraina. La Buzău, autorităţile sanitar veterinare au demarat primele măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii porcilor. Pentru că sezonul de vânătoare a porcilor mistreţi este în plină desfăşurare, toate animalele împuşcate vor fi analizate în laboratoare.

La nivelul gospodăriilor, oamenii vor fi sfătuiţi de medicii veterinari ce măsuri trebuie să respecte pentru a-şi feri porcii de virusul care provoacă îmbolnăvirea cu pesta africană.

În plină epidemie de boala limbii albastre la bovine şi ovine, un nou pericol pândeşte gospodăriile şi fermele de suine din România. Pesta porcină africană diagnosticată în Ucraina a determinat autorităţile sanitar-veterinare să intre în stare de alertă. 

Veterinarii buzoieni au solicitat deja asociaţiilor de vânătoare din judeţ să trimită probe prelevate de la mistreţii împuşcaţi pentru analize de laborator. Porcii mistreţi sunt izvorul natural de virus pestos porcin iar circulaţia necontrolabilă a acestora face ca riscul infestării să fie extrem de mare.

Pe de altă parte vânătorii sunt nevoiţi să monitorizeze mistreţii din fondurile de vânătoare iar la primele semne de boală să anunţe medicii specialişti. La nivelul asociaţiei judeţene a vânătorilor Buzău sunt în evidenţă în acest moment 1.402 mistreţi.

Semnele infestării cu virsul pestei porcine africane trebuie cunoscute de toţi proprietarii de porcine aşa încât veterinarii să poată fi înştiinţaţi în cel mai scurt timp.

”Un prim semn este inapetenţa, în sensul că suina respectivă nu mai consumă hrana. Apar modificări la nivelul tegumentului, adică apare un eritem generalizat la nivelul membrelor, urechilor, abdomenului. Asta, la nivelul de înţelegere al gospodarului”, a declarat Ion Săcuiu, medic veterinar DSVSA Buzău.

În una dintre cele mai mari ferme din judeţul Buzău, unde sunt peste şapte mii de capete, pătrunderea virusului ar însemna un dezastru cuantificat într-o piedere de peste o jumătate de milion de euro. Fermierul i-a instruit pe angajaţi astfel încât să elimine pe cât posibil riscul îmbolnăvirii porcilor.

Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici. Nu este transmisibilă la om însă cauzează din cauza mortalităţii crescute şi rapide, pierderi economice de mari proporţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite