Vestigii unice găsite de un amator la Buzău. Descoperirea ar putea proba, în premieră, că popoarele celtice au trăit pe actualul teritoriu al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un detectorist amator a descoperit pe dealurile de la Sătuc, judeţul Buzău, două morminte antice şi un tezaur compus din mai multe monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Descoperirea ar putea reprezenta o dovadă, spun arheologii, că popoarele celtice au existat pe actualul teritoriu al României, lucru neştiut până acum.

Dragoş Băescu este autorul descoperirilor. În timpul unei obişnuite plimbări împreună cu soţia şi cei doi copii, detectoristul amator a găsit două morminte pe dealurile de la Sătuc, cu un detector de metale.

Într-unul dintre morminte se aflau rămăşiţe din trupul unui războinic. Acesta fusese ars pe rug, împreună cu armele sale, conform ritualurilor specifice popoarelor celtice. 

Atât spada, introdusă în teacă, împreună cu suliţa şi cu scutul, au fost deteriorate intenţionat pentru a nu mai putea fi folosite de un alt războinic.

Chiar dacă nu exclud varianta ca aceste morminte să fie celtice, reprezentanţii Muzeului Judeţean din Buzău spun că acest lucru nu poate fi probat ştiinţific din cauza incinerării care face imposibilă o analiză ştiinţifică concludentă.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, descoperirea este una foarte valoroasă, fiind vorba despre morminte din secolul II înainte de Hristos, din perioada dacică. 

”Sunt morminte de incineraţie pe care le găsim în zona Transilvaniei şi pe linia Dunării, în zona Olteniei, dar primele descoperite la Buzău. Astfel, ele demonstrează acum şi o posibilă prezenţă efectivă la noi a unor astfel de populaţii  care erau considerate din importuri celtice. Ne ferim să le numim celtice, pentru că nu există posibilitatea de a demonstra asta”, a declarat Daniel Costache.

În mormânt au fost găsite fragmente de oase carbonizate în urma incinerării, care nu pot oferi prea multe indicii în urma analizelor specifice. ”Ca ritual şi obiceiuri ne putem duce totuşi cu gândul în zona populaţiilor celtice”, susţine directorul Muzeului.

În acelaşi areal, detectoristul amator a mai găsit un tezaur compus din 19 monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Din tezaur mai fac parte o fibulă, un cercel şi o brăţară din acelaşi material.

Descoperirile au fost predate Muzeului Judeţean Buzău. Zona a fost declarată protejată istoric, fiind interzis acum accesul cu detectoare de metale. Detectoristul Dragoş Băescu urmează să primească o recompensă pentru tezaurul pe care l-a predat muzeului, în cazul în care evaluatorii confirmă valoarea obiectelor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite