VIDEO Varza de Buzău, mai puţină şi mai scumpă decât în alţi ani. Seceta întârzie recoltarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seceta dă mari bătăi de cap producătorilor de varză din sud-estul ţării iar picăturile căzute, zilele trecute, nu mai ajută cu nimic culturile. Legumicultorii din Buzău vor întârzia cu aproape o lună recoltarea verzei de toamnă, cea care se pune la murat pentrusărbători.

Ar fi trebuit să ducă deja în pieţe cantităţi mari de marfă, însă nu prea au ce aduna din grădini. 

Pentru că e puţină, varza de Buzău se vinde şi cu trei lei kilogramul iar preţul ar putea rămâne aşa şi în perioada în care va fi căutată pentru a fi pusă în butoaie. 

Ion Mihai este unul dintre legumicultoriicare produc varză de Buzău pentru pieţele din Muntenia. Ar fi trebuit să înceapă recoltarea, însă nu prea are ce aduna de pe suprafeţele cultivate la mijlocul verii.

”Nu am ce să recoltez încă vreo trei săptămâni de acum încolo.  S-a făcut câte o varză pe o suprafaţă de cinci, şase metri pătraţi, iar celelalte nu au legat. Au fost stropite dar cred că marea cauză e poluarea, pe lângă secetă”, spune Ion Mihai.

Imagine indisponibilă

Fermierul se află din zorii zilei pe câmp pentru a îngriji cultura de varză, în speranţa că o va ajuta să dea o recoltă bună, chiar dacă ea va fi una târzie, spre iarnă. 

Varza a ajuns deja în pieţe, însă în cantităţi mici. Clienţii au început timid să o cumpere pentru pus la murat, din cauza preţului piperat.  

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat,  între 2 şi 3 lei kilogramul la varză de Buzău. Perspectivele nu sunt însă îmbucurătoare: varza ar putea fi la fel de scumpă şi în perioada în care va fi căutată pentru a fi pusă în butoaie. 

Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi nervuri tari.  ”E bună de sărmăluţe, pentru pus la butoi, de iarnă. Lumea începe să o pună la murat cam după 26 octombrie”, spune Victoria Dimciu.

Legumicultorii buzoieni se mândresc cu varza de Buzău, cunoscută de grădinarii din toată ţara. Este o varză de toamnă care a fost cultivată de foarte mult timp înaceastă zonă a ţării. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite