Valea Buzăului, un cimitir preistoric ascuns. Descoperirea care rescrie istoria României
0Într-o vale liniștită a României, cercetătorii au dat peste o adevărată comoară paleontologică. Pe malurile râului Buzău, s-au descoperit numeroase fragmente osoase care aparțin unor specii de mamuți, sugerând că această zonă ar fi fost, cu milioane de ani în urmă, un adevărat cimitir al acestor giganți preistorici.
Primele fragmente au fost găsite și adăugate colecției Muzeului Județean Buzău încă din 1972. Dar abia în ultimii ani, odată cu intensificarea cercetărilor, adevărata amploare a descoperirii a ieșit la iveală. Analizele efectuate asupra oaselor au confirmat că acestea aparțin unor specii de mamuți care au trăit pe aceste meleaguri cu peste 2 milioane de ani în urmă.
„În patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău sunt mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuţi, primele au intrat în colecţie în anul 1972 şi doar la unele se cunosc locaţiile, este vorba despre un dinte de mamut provenit de pe teritoriul satului Valea Nucului, comuna Berca, ultimele fragmente intrând în patrimoniu în primăvara anului 2022. S-a dovedit că aceste fragmente provin de la diferite tipuri de mamuţi. Au fost expuse în cadrul unei expoziţii permanente la Muzeului Chihlimbarului de la Colţi, expoziţie denumită Colţi preistorici. Ulterior, un vizitator ne-a donat un fragment osteologic de mari dimensiuni, era deja a doua piesă de mari dimensiuni descoperită pe malul râului Buzău, în localitatea Stănceşti”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.
Mamuţii care ar fi trăit în arealul supus cercetării ar fi avut la dispoziţie toate condiţiile necesare, climatice şi fizico-geografice pentru a se dezvolta.
Descoperirile recente au atras atenţia specialiştilor care speră, pe viitor, să afle informaţii preţioase despre viaţa mamuţilor din curbura Carpaţilor.
La ediţia din anul 2022 a evenimentului Noaptea Muzeelor Europene, patrimoniul de fragmente osteologice ale unor mamuţi aparţinând Muzeului Judeţean s-a îmbogăţit cu un omoplat de mari dimensiuni donat de unul dintre vizitatori.
Fragmante de mamut și în Dâmbovița
Ultima atestare a existenţei mamuţilor pe teritoriul ţării noastre este de 10.000 de ani. Toate acestea pot fi admirate în Muzeul Evoluţiei Omului din Târgoviște, singurul de acest fel din România. La Doiceşti, la aproximativ 10 kilometri de Târgovişte, a fost descoperit în 2014 un fildeş de mamut, lung de aproape trei metri.
Potrivit "Istoriei Târgoviştei", lucrare scrisă de istoricul George Coandă, spaţiul preistoric al Târgoviştei a fost ca, de altfel, întreg teritoriul românesc, cutreierat de cete de culegători – vânători – pescari, ale căror adăposturi au fost dealurile din preajmă sau terasele Ialomiţei, Dâmboviţei şi Cricovului Dulce.
Acum 1 milion de ani au fost produse primele unelte prin prelucrarea rudimentară (percuţie) a bolovanilor de râu, în formă de tăiş ori satâr uni sau bicefale, cunoscute sub denumirea de unelte de prund, asemănătoare celor găsite în Africa de Sud, la Oldowai.