Trei programe de promovare a vinurilor româneşti la export urmează să fie lansate, anunţ făcut de ministrul Daniel Constantin în timpul vizitei la Buzău
0Ministrul Agriculturii a vizitat luni Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Pietroasele, judeţul Buzău, prilej cu care a anunţat că ministerul său are în lucru trei programe de promovare a vinurilor româneşti la export. Daniel Constantin s-a arătat mulţumit că la Pietroasele producţia de struguri a atins chiar şi 11,5 tone la hectar, într-un an în care producţia medie de struguri a fost de 6 tone la hectar.
Daniel Constantin a explicat că cele trei programe de promovare a vinurilor româneşti, aflate în lucru la Ministerul Agriculturii, au scopul de a creşte exporturile de vin în perioada ce urmează.
„Exporturile au început să crească, nu atât cât mi-am dorit dar, după o explozie a importului de vinuri în 2011, când s-a înregistrat o creştere de trei ori a volumului importat, acesta a început să scadă. Chiar şi anul acesta când nu a fost un an bun din cauza vremii şi a ploilor foarte multe cred că avem o producţie care să satisfacă consumul intern. Obiectivul nostru este să ieşim cu vinurile noastre pe pieţele importante. Avem trei programe de promovare pe alte pieţe, în care promovăm în Coreea de Sud, Vietnam, Japonia, China,dar şi în SUA. Sunt anumite podgorii care produc vinuri foarte importante care pot fi găsite în restaurantele bune din Franţa, Monte Carlo unde greu pătrund produse dar faptul că sun acolo înseamnă că au reuşit cu calitatea lor”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Vizita a avut rolul de a marca încheierea campaniei de recoltat la struguri dar şi a programului de reconversie replantare la viţă de vie care a început în 2008 cu finanţare din fondurile europene care a fost un real succes ci care a absorbit toate sumele de bani puse la dispoziţie pe această măsură. Ministrul a fost călăuzit prin întreaga staţiune de rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Sorin Câmpeanu şi de prorectorul Florin Stănică, care i-au explicat ministrului cum decurge procesul tehnologic de prepararea a vinului, care sunt soiurile cu care se mândreşte staţiunea, care sunt vinurile ce le mai premiate şi chiar planuri de viitor pentru care este nevoie de finanţare.
Tot cu ocazia vizitei la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Pietroasele, Daniel Constantin a anunţat că cele patru universităţi de studii agronomice din România care deţin staţiuni de cercetare-dezvoltare vor putea accesa fonduri europene pe noul Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Ministrul agriculturii Daniel Constantin a adăugat că săptămâna trecută s-au primit concluziile de la Comisia Europeană privind proiectul PNDR depus de ţara noastră.
Un element important din noul program de dezvoltare rural 2014-2020 va fi acela că universităţile de ştiinţe agronomice vor putea accesa fonduri europene. ”Universităţile nu sunt pe lista de fermieri activi, deci vor aplica. Mai mult decât atât, prin noul PNDR, staţiunile care sunt în proprietatea universităţilor vor putea aplica pentru fonduri europene ca orice alt fermier. Pentru că, de exemplu, ei produc aici vin şi intră în competiţie cu un alt fermier care poate să acceseze fonduri europene, deci este o competiţie neloială. De aceea am dat această posibilitatea şi, după lungi discuţii pe care le-am avut cu rectorii de la cele patru universităţi agronomice din ţară, am notificat Comisia Europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a explicat Daniel Constantin, care a adăugat că în observaţiile pe care le-a primit săptămâna trecută nu există nici o obiecţiune în acest sens, semn că oficialii de la Bruxelles nu resping această facilitate oferită staţiunilor de cercetare-dezvoltare.
Singura problemă care mai trebuie rezolvată pentru ca universităţile să poată accesa fonduri pentru staţiuni este referitoare la statutul juridic al acestora deoarece există una ct normativ guvernamental care stipulează că acestea nu au personalitate juridică.