Alexandru Marghiloman, comemorat de buzoieni. Strănepoata omului politic, prezentă la eveniment VIDEO

0
0
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

O lecţie de istorie, presărată cu momente artistice, a fost organizată de Primăria Buzău, la comemorarea a 96 de ani de la moartea marelui om politic Alexandru Marghiloman. La eveniment a participat şi IrinaVlăducă-Marghiloman, strănepoata omului politic.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a profitat de acest moment pentru a face un anunţ în legătură cu Conacul Marghiloman. 

Primăria va reabilitata celorlalte clădiri care fac parte din ansamblul arhitectonic din Parcul Marghiloman.

Dan Solcan, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, a evocat, într-un mod cu totul inedit, aspecte din viaţa şi activitatea politică a „lordului valah”, aşa cum i se spunea politicianului Alexandru Marghiloman. 

Atmosfera evenimentului a fost întreţinută de echipa artistică „Arată Artă”, spre bucuria celor peste o sută de spectatori prezenţi la manifestare.

Alexandru Marghiloman a fost un politician reprezentativ pentru mişcarea conservatoare, înainte de 1914. În timpul războiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist. 

În martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat în discuţiile cu fruntaşii basarabeni pentru Unire. 

La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chişinău şi a ţinut un discurs în faţa Sfatului Ţării, înaintea votului care a consfinţit reîntoarcerea Basarabiei la ţara-mamă. 

Alexandru Marghiloman a murit în data de 10 mai 1925, la vârsta de 71 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

 

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri