Străinii ne ajută să construim un brand cultural. Dumitru Dan, primul globe-trotter român, va fi promovat de Muzeul Judeţean Buzău, cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confrinţa de lansare a proiectului
Confrinţa de lansare a proiectului

Primul globe-trotter român, Dumitru Dan, care în şase ani a reuşit să facă ocolul pământului încălţat cu opinci, va fi promovat de Muzeul Judeţean Buzău, graţie unor finanţări din străinătate. La împlinirea unui secol de la realizarea recordului, în 1916, va fi inaugurată colecţia unică dedicată celui care a dus mostre din folclorul şi obiceiurile românilor pe toate continentele lumii.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean au reuşit să obţină o finanţare externă pentru promovarea şi protejarea uneia dintre cele mai inedite colecţii aflate în patrimoniul instituţiei. Este vorba aproximativ 86.300 euro destinaţi colecţiei primului globe-trotter român, Dumitru Dan, o colecţie unică în ţară, formată din obiecte personale şi fotografii cu omul care a făcut ocolul lumii în opinci, la începutul secolului XX.

Proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci“ este finanţat de Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, prin Programul Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural. Finanţarea se face printr-un grant acordat de guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, posibil în urma unui memorandum semnat la 21 martie 2012 prin care României i se alocă fonduri în valoare de 176.443.750 euro. 

Acest Mecanism acoperă mai multe programe de finanţare, care au ca scop reducerea discrepanţelor sociale şi economice între ţările din Spaţiul Economic European şi consolidarea cooperării dintre statele donatoare, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, şi ţările beneficiare ale finanţării.

Prin acest proiect, se va realiza digitizarea a 677 de bunuri de patrimoniu deţinute de trei muzee, respectiv Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Sportului din Bucureşti, Complexul Muzeal „I. Antonescu“ din Bacău, care vor constitui „Colecţia Dumitru Dan“. În plus reprezentanţii muzeului buzoian vor reconstitui şase cântece şi cinci jocuri populare româneşti, vor revitaliza meşteşugul opincilor şi cusutul cămăşilor populare, tehnici tradiţionale aflate pe cale de dispariţie în zona Buzăului. 

image

”Proiectul s-a născut din dorinţa de a realiza visul unui om, al unui buzoian, care a parcurs pe jos 100.000 de kilometri în jurul lumii, visul de a avea un muzeu numai al lui, în cazul nostru, o sală într-un muzeu. Colecţia unică în ţară poate contribui la creşterea activităţii turistice a oraşului Buzău şi are capacitatea de a deveni un brand cultural pentru oraşul şi judeţul Buzău”, a declarat Mădălina Oprea, managerul de proiect.

La finalizarea proiectului se va amenaja un spaţiu cultural ”Colecţia Dumitru Dan”, în care va funcţiona o perioadă de cel puţin 5 ani de la finalizarea proiectului o expoziţie permanentă unică în ţară şi foarte rară la nivel internaţional. ”Există interes din partea unor muzee din Puerto Rico, Danemarca sau Anglia ca această expoziţie să devină itinerantă, astfel încât să ajungă şi în acele locuri”, a subliniat Mădălina Oprea.

La conferinţa de lansare a proiectului a fost prezent şi geograful Silviu Neguţ, unul dintre cei care l-au cunoscut pe Dumitru Dan şi i-au studiat realizările, pentru a fi transpuse într-o lucrare despre românii temerari. Acesta şi-a exprimat dezamăgirea că autorităţile române nu au valorificat niciodată renumele lui Dumitru Dan, pe care până şi Cartea Recordurilor l-a menţionat. 

image

”În alte ţări, o astfel de personalitatea avea amenajată casă memorială, avea statui şi brandul său era o atracţie turistică importantă. La noi, autorităţile nu au realizat nimic până acum. Avem cu toţii datoria să-i promovăm numele astfel încât să devină un brand cultural al Buzăului şi al ţării. Trebuie să aibă o casă memorială, refăcută, o statuie şi să fie promovat cât mai mult”, a declarat Silviu Neguţ, unul dintre cei mai mari geografi ai României.

Citeşte şi: Fabuloasa călătorie în jurul lumii a lui Dumitru Dan, globe-trotter-ul în opinci care a intrat în Cartea Recordurilor

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci. 

În 1985, Cartea Recordurilor a înregistrat numele românului Dumitru Dan, globe-trotter care, între 1910 şi 1916, a făcut înconjurul lumii pe jos, performanţă neegalată până în zilele noastre.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite