„Şcoala circulară”, prima unitate de învăţământ complet ECO din România, se află la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Prima şcoală verde din România se află în Buzău. Toată energia necesară unităţii de învăţământ este obţinută ecologic, iar apa de ploaie este reutilizată. Deşeurile sunt colectate în amănunt, complet selectiv.

”Şcoala Circulară” este numele proiectului prin care cea mai mare unitate de învăţământ din Buzău, Şcoala numărul 11, a fost transformată într-o instituţie complet ecologică. 

Acest concept trasează noi soluţii pentru a reduce costurile de funcţionare a unităţii de învăţământ. 

”Ce face economia circulară? Imită ciclurile naturale şi în acest sens am luat mai multe măsuri. Prima a fost de eficienţă energetică, prin care consumul de curent a fost asigurat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, am asigurat iluminatul interior şi exterior cu lămpi cu led şi senzori de mişcare, astfel încât să eficientizăm la maximum consumul”, explică Ileana Bănucu, manager de proiect.

Şi încălzirea claselor se face tot printr-o metodă sută la sută ecologică. Sunt folosite panouri solare pe acoperişul clădirii principale. De asemenea, cu ajutorul unor pompe, căldura este extrasă din pământ.

”Avem pompe de căldură apă-aer care asigură apă caldă în tot localul şi o temperatură optimă. Pe acoperişul clădirii sunt panouri solare care încălzesc apa în nişte puffere, în camera tehnică, iar de aici merge în toată unitatea. Căldura mai este extrasă şi cu ajutorul pompelor din apă, din pământ, colectată în puffere, apoi trimisă în calorifere. Sistemul funcţionează când afară avem temperaturi de peste zero grade”, spune Iulian Vasile, administratorul Şcolii numărul 11.

buzau

Apa de ploaie care spală clădirile şi curtea şcolii este şi ea refolosită. Aceasta este colectată şi utilizată la băi, dar şi pentru irigaţiile într-un sector experimental de cultivarea a plantelor. 

”Colectăm apa pluvială de pe toate acoperişurile şi platformele şcolii în două rezervoare subterane şi unul suprateran, iar apa din aceste rezervoare este utilizată pentru rezerva intangibilă de incendiu, pentru udarea spaţiilor verzi, pentru utilizarea ca apă menajeră pentru toalete, cât şi pentru consumul prin instalaţia de irigare prin picurare în sera didactică”, spune managerul de proiect, Ileana Bănucu.

Conducerea celei mai mari unităţi de învăţământ din Buzău spune că, prin introducerea măsurilor de economie circulară, s-a făcut un pas mare către o independenţă energetică a şcolii. Cei peste 2.000 de elevi învaţă să colecteze selectiv, iar orele de botanică sunt efectuate în sera şcolii, unde încălzirea şi irigarea prin picurare funcţionează tot în sistem ecologic. 

buzau

Cadrele didactice de la Şcoala nr. 11 vor să introducă o nouă materie de studiu pentru elevi, Economia Circulară. Iniţiativa implementării acestui proiect ecologic, finanţat cu 200.000 de euro, prin programul european Green Deal, aparţine Primăriei Buzău.

”Întreaga idee, realizarea proiectului tehnic, obţinerea avizelor şi finanţarea, totul a durat doi ani. Este primul proiect nu numai din România, ci şi din Uniunea Europeană, pe care-l vom vom duce în toate şcolile. În afara faptului că se fac nişte economii, destul de importante, cel mai important este rolul educativ al acestei acţiuni”, spune Constantin Toma, primarul municipiului Buzău. 

În urma implentării acestui proiect, Şcoala nr. 11 a reuşit reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon, dar şi a costurilor cu utilităţile cu 13.600 de euro pe an.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite