Scandalul palmierilor. Specialiștii atrag atenția asupra dificultăților de aclimatizare și rezistență a plantelor exotice în București

0
Publicat:

Specialiștii în horticultură avertizează că palmierii, ca orice plantă exotică, provin din regiuni cu climă caldă și prezintă șanse reduse de supraviețuire. Opinia cercetătorilor vine de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Eliminarea palmierilor plantați în București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Eliminarea palmierilor plantați în București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Primarul Sectorului 3 din București, Robert Negoiță, anunță că va planta 300 de palmieri inclusiv în Piața Unirii, de unde primarul general al Capitalei Nicușor Dan i-a scos. Edilul Negoiță vrea să aducă pe străzi și alte specii exotice, precum mandarini, portocali și curmali. Până acum a plantat măslini în fața primăriei de sector și în curtea bisericilor.

Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, subliniază că palmierii necesită protecție și îngrijire specială în spațiile deschise pentru a rezista iernilor dure din București. Aceste plante sunt mai sensibile la frig, în special în primele stadii de dezvoltare, iar temperaturile scăzute pot avea un impact devastator asupra lor.

„Palmierii în spații deschise, iarna, nu rezistă decât dacă sunt protejați, ajutați. Mai ales când sunt mici, nu rezistă deloc. Când sunt mai mari, sigur, rezistă mai mult, dar nu în iernile aspre. Practic, e o specie care acum se încearcă a fi cultivată în România, dar cu riscuri foarte mari pentru că nu rezistă la temperaturile scăzute ale iernii”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău FOTO I.B.
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău FOTO I.B.

Primăria Sectorului 3 va planta aproape 300 de palmieri aclimatizaţi, a anunţat, marţi, 16 mai 2023, într-o conferinţă de presă, edilul Robert Negoiţă, care a precizat că o parte dintre arborii care au fost scoşi de la Piaţa Unirii au fost sădiţi în faţa sediului administraţiei locale şi în Parcul Pantelimon.

„Dacă totuși dorim să avem un palmier, trebuie ca toamna să îl protejăm, să-i învelim tulpina, să acoperim foarte bine, să-i creăm un strat protector, pentru a fi ferit de îngheț, de ger, de zăpadă. Și atunci, dacă temperaturile sunt foarte scăzute, plantele suferă foarte mult”, spune Costel Vânătoru.

Robert Negoiță a cumpărat și măslini pentru a fi plantați în Sectorul 3, iar unul dintre aceștia a fost plantat în curtea unei biserici. Alături de palmieri și măslini, primarul Negoiță a achiziționat și alte specii, cum ar fi curmalii, portocalii și mandarinii, care vor adăuga o notă exotică pe străzile din Sectorul 3. Și în cazul acestor pomi și arbuști fructiferi există îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a se adapta și a supraviețui în București.

„Vin din zonele calde, unde iernile sunt blânde, unde nu sunt temperaturi cu minus. Nu suportă temperaturile negative. Sigur, nu pot fi cultivate la noi decât în spații protejate, sere, solarii, dar nu în câmp. Acestea nu rezistă peste iarnă și chiar dacă se încearcă aclimatizarea lor în iernile mai blânde pot fi protejate. Riscul mare să pierdem plantația este atunci când avem un îngheț puternic”, spune cercetătorul buzoian.

Primarul Robert Negoiță nu pare însă că-și face griji de felul în care vor fi udați și îngrijiți. Sistemul de udare, anunță primarul Sectorului 3 al Capitalei, urmează să fie montat și alimentarea se va face cu apă din lacul Parcului IOR.

„Principalul dușman al speciilor acestea care sunt din zona caldă, sigur, gerul de peste iarnă, pe urmă și vânturile puternice iar la noi și solul, care nu este un sol adecvat. Acestea preferă soluri mai nisipoase, cu drenaj bun, ușoare. În România sunt puține zone unde avem terenuri ușoare și cu drenaj bun, așa cum preferă aceste specii”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Primarul Negoiță pare hotărât să continue planurile de plantare a palmierilor și altor specii exotice în sectorul administrat de el. Cu toate acestea, este crucial, spun specialiștii, să ia în considerare sfaturile și avertismentele experților în horticultură și peisagistică.

Robert Negoiță și palmierii SURSA captură video
Robert Negoiță și palmierii SURSA captură video

Palmierii puși în weekend de către Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, în Piața Unirii, au fost scoși luni, 15 mai 2023, de către Primăria Capitalei, pe motiv că lucrarea este ilegală. Robert Negoiță a reacționat și a subliniat că totul este un „circ ieftin”, acuzând că primarul general nu face nimic sau cel puțin nu se vede.

Primarul general Nicușor Dan a afirmat că terenul pe care a lucrat Primăria Sectorului 3 se află în proprietatea Primăriei Capitalei şi este administrat de Administraţia Străzilor şi, ca urmare, orice intervenţie ar trebui realizată cu avizul acesteia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite