Sătucul cu case tip cob din patria afumăturilor de Buzău. Cârnați de Pleșcoi, babic, pastramă, într-un răsfăț culinar de zile mari
0Turiștii care petrec vacanțele în patria cârnaților de Pleșcoi sunt răsfățați cu bucate tradiționale de-ți lasă gura apă. Oaspeții unui complex turistic cu căsuțe desprinse parcă din povești sunt întâmpinați cu platouri pline cu afumături proaspete, toate de la producătorii locali.
Acum, pastrama de oaie este la mare căutare. „Eu sunt înnebunit după cârnați și babic, iar prietenul meu, după pastrama de oaie. Așa că, aici am găsit exact ce ne place. Lipia, cârnații, totul este făcut de casă, diferit față de ce comercializează lumea pe aici”, ne spune un turist venit să petreacă minivacanța în sătucul cu căsuțe tip cob.
Pe acești turiști din Prahova nu doar căsuțele desprinse parcă din poveste ale complexului din Berca i-au convins să petreacă paștele în Ținutul Buzăului, patria celei mai gustoase pastrame și a cârnaților de Pleșcoi, ci și vestea că aici mâncarea are un gust aparte. „Și în Ploiești toată lumea știe de cârnații de Pleșcoi, de babic, de pastrama de aici. Și ne spun să le ducem de fiecare dată când află că ajungem aici”, declară o turistă din Ploiești.
Platoul casei este cartea de vizită a pensiunii, se mândresc proprietarii ei, astfel că pentru prepararea bucatelor trebuie depusă toată priceperea. Răsplata vine odată cu reacția oaspeților. „Avem mâncare bună, că am mai fost și știm, vin bun, aer curat, locație foarte frumoasă. Pe partea culinară, atracția o constituie cârnații de Pleșcoi, babicul de Buzău, pastrama din oile de aici. Atrage apoi frumusețea zonei”, spune un turist din București.
Responsabilă pentru demonstrația culinară îi revine doamnei Emilia, bucătăreasa micului sat cu căsuțe din poveste. Cunoaște toate secretele preparării cărnii de miel, multe preluate de la bătrânii de pe Valea Buzăului. „Aroma și gustul se întensifică prin frigerea pe grătar. Devin suculente și mult mai gustoase. Așezăm pe platou alături de urechi, cârnații de Pleșcoi uscați, babic, telemeaua de vacă”, explică bucătăreasa Emilia.
Cârnații de Pleșcoi, babicul de Buzău, mușchiulețul afumat, toate produse din carne de la animale crescute în ogradă, sunt nelipsite din mozaicul de bunătăți tradiționale ale zonei. „Mă bucur că cei care sunt la cazare înțeleg faptul că avem un meniu nu foarte bogat, însă în fiecare zi gătim câte ceva iar oamenii sunt încântați de ceea ce le gătim”, declară Nicoleta Marin, administratorul pensiunii din Berca.
Complexul turistic din Berca dispune de 12 camere în căsuțe tip cob, construite din materiale ecologice. Geamurile sunt făcute din parbrize iar zidurile au în structura lor sticle și borcane prin care pătrunde lumina naturală.