Reţete de gătit dovleacul în combinaţii delicioase. Poţi să-l mănânci copt, în plăcintă, în supe sau sub formă de suc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Dovleacul sau bostanul, legumă specifică acestei perioade a anului şi îndrăgită pentru gustul dulce şi aroma unică, deţine proprietăţi nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate. Este materie primă pentru supe, sarmale, plăcinte, gemuri, siropuri dar şi o resursă bogată în betacaroten ori carbohidraţi, care controlează nivelul glicemiei în sânge.

Gospodarii din zona de câmpie a Buzăului cultivă de mulţi ani bostani şi au învăţat, pe parcursul a multor generaţii, să folosească aproape totul din această această legumă, căreia mulţi tind să-i spună fruct pentru gustul dulce şi aroma deosebită.

Ce se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar. Orice s-ar găti din dovleac, trebuie ştiut că produsul final împrumută de la această legumă multe proprietăţi benefice organismului. 

După cum indică şi culoarea portocalie, dovleacul este bogat în beta-caroten. Prin digestie corpul uman transformă beta-carotenul în vitamina A. O sută de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnica necesară de vitamina A.

Dovleacul conţine minerale, ca sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, dar şi proteine şi mici cantităţi de grăsime. Vitamina C, acidul folic, niacina şi vitamina K sunt vitaminele pe care le găsim în dovleac.

Unul dintre produsele culinare pe bază de dovleac este supa cremă. Ai nevoie de un kilogram de miez de dovleac, tăiat cubuleţe, jumătate de litru de fiertură de pui sau legume, unt, smântână, doi morcovi , ceapă tocată, piper, sare şi pătrunjel.

supa

Într-o oală, pui împreună dovleacul cubuleţe, supa de pui, morcovii curăţaţi şi daţi prin răzătoare şi ceapa. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Laşi să fiarbă, la foc mic, aproximativ 40 de minute sau până când dovleacul devine moale.

Dai legumele fierte, cu tot cu zeamă, la blender, adaugi untul, apoi mixezi până se formează o pastă groasă şi adaugi smântâna. Serveşti cu oregano şi pătrunjel.

Dovleacul poate fi mai mult decât un recipient natural în care fierbem sarmalele în frunză de varză. Acest preparat tradiţional capătă un gust deosebit, prin adăugarea în carnea tocată a unei cantităţi nu foarte mari de pulpă din interiorul bostanului dar şi după ce, prin fierbere, împrumută aromă din coaja legumei. 

Reţeta este simplă: pregăteşti compoziţia din carne de porc, vită, sau din carne de pasăre, aşa cum obişnuieşti, însă adaugi şi pulpă de dovleac. 

buzau

Alegi dovleacul care să încapă în oală şi în cuptor. Decupezi capacul bostanului, după ce l-ai spălat şi şters. Cureţi seminţele cu o lingură, apoi scobeşti cu mare grijă miezul, astfel încât grosimea să rămână de aproximativ doi centimetri, dacă dovleacul e mai mare. Cureţi capacul şi îi laşi coada.

Pulpa de dovleac scoasă va fi tocată mărunt cu un cuţit şi adăugată apoi la umplutură. Pui la baza bolului făcut din bostanul scobit câteva beţe de mărar uscat şi varză tăiată fin, apoi aşezi în cerc sarmalele.

”Se decupează partea din jurul codiţei, se elimină conţinutul din mijloc cu seminţe dar şi un strat din pulpă, apoi aranjăm în interior sarmalele, ca într-o oală sau un ceaun. Acoperim cu porţiunea cu codiţă şi băgăm la cuptor. Dovleacul are o aromă deosebită iar sarmalele fierte în coaja lui prind un uşor iz de bostan, de gutuie chiar. Sarmalele le bag seara în cuptor, să pâlpâie încet, ca să pătrundă bine”, spune Ilinca Ion, gospodină din Poşta Câlnău.
Imagine indisponibilă

Produsul culinar de bază este însă plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, după reţete care în zona Buzăului sunt transmise din generaţie în generaţie.

”Secretul în pregătira plăcintelor cu dovleac ţine inclusiv de cocă şi de etapa de frământat. Umplutura este numai cu  dovleac, fără amelioratori. Dovleacul este pregătit cu puţin zahăr, se căleşte puţin pe aragaz şi apoi folosit ca umplutură”, spune Titi Macoveiu, de la patiseria Mera din Râmnicu Sărat, specializată în produse tradiţionale.

Imagine indisponibilă

Pentru pregătirea foilor, ai nevoie de jumătate de kilogram de făină, un vârf de linguriţă de sare şi apă călduţă. Amesteci ingredientele şi faci un aluat care ajunge pentru 4-5 foi. Atunci când sunt întinse, foile trebuie să fie cât mai subţiri pentru ca plăcinta cu dovleac să aibă un gust fin.

Cureţi apoi dovleacul de coajă şi sâmburi, după care tai felii pe care le dai printr-o răzătoare mare. Pui dovleacul la călit cu puţin zahăr, după gust. După 10-15 minute, iei dovleacul de pe foc şi laşi la răcit nu înainte de a pune un plic de zahăr vanilat.

Imagine indisponibilă

După ce s-a răcit compoziţia, întinzi dovleacul pe foaie. După ce ai întins-o pe masă sau pe un fund mare din plastic, adaugi câţiva stropi de ulei pe foaie. Întinzi uleiul cu o pensulă sau chiar cu mâna pe întreaga suprafaţă a foii după care pui compoziţia şi o întinzi cu lingura. Rulezi foaiea astfel încât pe la capete să nu iasă compoziţia.

”Curăţăm dovleacul, dăm pulpa portocalie prin răzătoare, apoi îl amestecăm cu un pic de sare şi zahăr. Între timp am făcut foaia de plăcintă şi am învelit conţinutul de bostan ras cu ea. Punem plăcinta într-o tavă, care poate fi tavă de cozonac apoi o ţinem la cuptor până când se rumeneşte apoi dăm pe deasupra cu zahăr pudră. Este foarte gustoasă”, spune Ilinca Ion, din Poşta Câlnău.

Tava trebuie să fie acoperită cu o hârtie de copt înainte să pui foile rulate. Bagi la cuptor şi laşi în jur de 45 de minute. După coacere, plăcinta cu dovleac trebuie acoperită cu o hârtie curată şi cu un prosop. În alte gospodării, cu acest conţinut de dovleac se fac gogoşi umplute.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite