Proprietăţile siropului de cătină. Reţeta băuturii aducătoare de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Siropul de cătină are pe lângă un gust bun şi numeroase beneficii asupra sănătăţii. Băut pe termen lung, duce la fortificarea organismului şi creşterea imunităţii. Este recomandat celor care suferă de anemie, dar şi persoanelor cu afecţiuni endocrine şi cardiace.

Cătina este considerată regina imunităţii, fiind foarte bogată în vitamina C. Cei care i-au depistat au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. Conţie de zece ori mai multă vitamina C decât citricele sau măceşele.

I se spune şi ginsengul românesc, având un conţinut ridicat de vitamine A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. De asemenea, are mai mult betacaroten chiar şi decât morcovul. Acestor elemente benefice sănătăţii, li se adaugă aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali.

Bogată în vitamine,  minerale şi acizi graşi esenţiali, cătina întăreşte sistemul imunitar şi ajută la refacerea organismului.  Este recomandată celor care suferă de anemie, dar şi persoanelor cu afecţiuni endocrine şi cardiace.

”Dacă străinii au goji, noi avem cătina noastră, care este bună la orice. Cătina îşi păstrează din proprietăţi şi după fierbere. E bună pentru imunitate, e foarte bună pentru răceală, deoarece are vitamina C, antioxidanţi”, spune Ecaterina Sava, bucătar în cadrul unei fabrici de conserve din Berca, judeţul Buzău. 

Pentru a prepara siropul de cătină, avem nevoie de un kilogram de cătină, trei litri de apă şi patru de zahăr. Pentru îmbutelierea conţinutului rezultat, ne trebuie cel puţin zece sticle de 0,5 litri. 

catina

Mai întâi curăţaţi micile fructe de impurităţi, spălaţi-le bine, în mai multe ape şi puneţi-le la scurs.

”Punem la fiert în cei trei litri de apă, kilogramul de cătină şi zahărul, cam patru kilograme. Fierbem 30 de minute cu apa şi cu zahărul, până se sparg ele, după care le mai pasăm şi noi prin strecurătoare până iese toată pulpa apoi punem iar la foc să se lege. Închideţi sticlele ermetic, le sterilizaţi”, spune Ecaterina Sava.
Imagine indisponibilă

Turnaţi în sticle, capsaţi, inscripţionaţi şi puneţi în cămară. Înainte de întrebuinţare, agitaţi bine sticla cu siropul de catină pentru că particulele fine din pulpă vor fi sedimentate. 

Siropul natural de cătină, cu un gust plăcut, se serveşte sub formă de suc, combinând siropul cu apă minerală, sifon sau apă, în proporţia dorită, după preferinţe.

Siropul de cătină este recomandat şi în cazul afecţiunilor hepatice. O cură cu 5-6 linguriţe de sirop pe zi stimulează ficatul şi vezică biliară, îmbunătăţindu-le activitatea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite