Povestea paraşutei BG-7M, inventată de legendarul Grigore Baştan. A marcat multe generaţii de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA FOTO Fundaţia ”General Grigore Baştan”
SURSA FOTO Fundaţia ”General Grigore Baştan”

Paraşutele româneşti brevetate de Grigore Baştan, primul general paraşutist din Armata Română, au intrat în dotarea trupelor de paraşutişti la începutul anilor ’70. Paraşuta principală BG-7M şi paraşuta de rezervă, botezată BG-3M, au ieşit din dotarea armatei, însă rămân o legendă, asemenea inventatorului lor.

„BG” reprezintă iniţialele inventatorului, Baştan Grigore. BG-7M are trei fante care permit pilotarea cu uşurinţă pentru a asigura o aterizare în condiţii bune. 

Această paraşută poate aduce la sol, în siguranţă, peste 150 de kilograme, însemnând personalul paraşutist militar, container cu muniţie, armament, alimente. 

Cu BG-7M pot fi executate lansări de dificultate pe apă, ziua şi noaptea, în munţi şi păduri, pe ploaie sau ninsoare, indiferent de condiţiile meteo.

Paraşuta militară BG-7M l-a adus la sol pe inventatorul ei, generalul Grigore Baştan, de la 10.000 de metri înălţime, cu o cădere liberă de 7.000 de metri. S-a întâmplat pe data de 20 august 1970.

Grigore Baştan avea 47 de ani când a acceptat provocarea vieţii sale de a efectua o paraşutare de la o asemenea altitudine. Era un răpuns la provocarea făcută de primul instructor de paraşutism, Traian Demetrescu, al cărui record de înălţime era de 7.110 metri. 

Pregătirea saltului a durat 11 luni şi 20 de zile. Decolarea a avut loc de la Baza Aeriană Otopeni.

buzauparasuta

Sursa Fundaţia ”General Grigore Baştan”

Înainte să fie înzestraţi cu paraşuta inventată de Grigore Baştan, militarii români avuseseră în dotare paraşute de personal TP5, care aveau stabilitate mare la coborâre, şoc dinamic la deschidere diminuat, pentru că deschiderea era progresivă, şi viteză la aterizare acceptabilă, atât timp cât militarul nu avea mult armament asupra sa.

TP5 era un echipament de concepţie sovietică, îmbunătăţit de colonelul Ion Tetcu, inspector paraşutist, şi de inginerul Pascal. De la o astfel de paraşută de concepţie sovietică a pornit invenţia lui Grigore Baştan şi a echipei sale de la UM 01847 din Buzău.  

„Pentru că nu avea la dispoziţie nici şabloane, nici material, echipa de lucru a luat-o băbeşte, pentru a-i da o formă rutundă. A eliminat două panouri din spate, două panouri din faţă, i-a dat altă suprafaţă portantă, a decupat apoi fantele, care ajută să aibă viteză de deplasare foarte mare, să treacă şi peste obstacole“, explica în 2018, Marius Baştan, fiul generalului Grigore Baştan.  

Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima ce avea să dăinuie printre militari. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el, a decis să execute un salt de la 3.000 de metri înălţime cu băiatul său în braţe, care avea 5 ani. 

A executat acest salt într-un moment dificil pentru paraşutişti, ca să ridice moralul celor din unitate după decesul unuia dintre soldaţi. Din păcate, în august 2020, ofiţerul paraşutist Marius Baştan a decedat în urma unui atac cerebral.

În 1973, militarii Regimentului 60 Desant - Paraşutare au desfăşurat programul de omologare prin salturi a completului de paraşute militare BG-7M şi BG-3M. Acestea au fost apreciate de paraşutiştii militari mai ales pentru că eliminau riscul accidentării prin târâre, după aterizare. 

Acest lucru se realiza cu ajutorul dispozitivului de largare, inexistent la vechea paraşută.

Completul format din paraşuta principală, BG-7M, şi cea de siguranţă, BG-3M, a fost trei decenii în dotarea paraşutiştilor români, iar înlocuirea lui, la un deceniu după Revoluţie. Peste un milion de bucăţi au fost fabricate.

În anul 1971, Grigore Baştan a devenit primul general paraşutist din armata română şi avea să conducă destinele paraşutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.

În memoria acestuia, paraşutiştii în rezervă au înfiinţat Fundaţia ”General Grigore Baştan”, care încearcă să ducă mai departe povestea temerarului ofiţer.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite