PORTRET Profesorul care modelează voci: Nicuşor Tănase (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă muzica la Liceul Pedagogic, canto la Şcoala Populară de Artă şi face parte din elita profesorilor buzoieni de muzică, prin mâinile cărora au trecut multe generaţii de cântăreţi

Nicuşor Tănase s-a apropiat de muzică la vârsta de 7 ani, când părinţii l-au înscris împreună cu sora sa, mai mare cu doi ani, la Şcoala de Muzică de atunci, Liceul de Artă "Margareta Sterian" de astăzi. Amândoi au studiat vioara şi au rămas fideli acestui instrument până la sfârşitul facultăţii. Nicuşor Tănase a abandonat ulterior studiul viorii pentru a urma specializarea pedagogie muzicală.

Nicuşor Tănase este mândru că în perioada liceului a avut privilegiul de a fi coleg cu regretata Mihaela Runceanu. A urmat apoi cursurile Institutului de Muzică din Târgu Mureş, timp de trei ani.

„După absolvire mi-am întregit studiile la Facultatea de muzică din Bucuresti. Pe vremea aceea, după terminarea facultăţii erai repartizat în funcţie de medie şi eu am avut şansa să fiu repartizat în orasul Găeşti, Dâmboviţa. Zic şansă pentru că puteam să ajung undeva la ţară unde era, clar, mai greu să profesezi", spune Nicuşor Tănase.

image

După trei ani petrecuţi în Găeşti a revenit în Buzău, la Şcoala Populară de Artă, unde a activat doar trei luni. A fost „promovat" apoi la Casa Tineretului. Aici a fost angajat ca instructor-metodist şi răspundea de cercurile de specialitate, de spectacole, concursuri şcolare şi festivaluri.

„Colegii mei erau adevăraţi profesionişti, fiecare în domeniile de care răspundeau: Călin Gheţu de care nu mai trebuie să spun nimic, doar poate faptul că m-a recomandat şi susţinut ca să fiu primit în colectivul Casei Tineretului, Gabriel Radu, actualmente profesor de teatru la I.A.T.C Bucureşti şi nu în cele din urmă George Nicolescu, cunoscutul cântăreţ cu care m-am împrietenit din prima clipă, ulterior devenindu-mi chiar naş", mărturiseşte profesorul Nicuşor Tănase.

În ciuda condiţiilor jalnice de lucru, ger în clase, întreruperi repetate de curent, profesorul Nicuşor Tănase a muncit eficient cu câţiva dintre copiii talentaţi, promovându-i la singurul festival naţional de atunci, "Mamaia": Cătălina Toma, Luminiţa Vasile, Bogdan Ioniţă, Cristina Axente, Mădălina Ghica.

Din 1994 a devenit prin concurs profesor titular la Liceul Pedagogic „Spiru Haret" din Buzău şi începând cu anul şcolar 2010 şi profesor de canto muzică uşoară la Şcoala Populară.

image

„Am preluat zestrea predecesorului meu şi n-aş putea să mă laud după patru luni cu nişte „voci" deosebite pe care le-am format, în schimb aş putea rosti nişte „glasuri" care cu siguranţă vor avea rezonanţă în viitorul apropriat: Dora Gaitanovici, fraţii Cornel şi Andreea Vasile, Diana Mihalaşcu şi cred ca vor mai fi", spune profesorul Tănase.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Aveţi regrete în privinţa carierei?
Îmi pare rău că nu mi-au ieşit nişte proiecte deosebite, cum era înfiinţarea unui grup coral numai cu fraţi gemeni. La un moment dat, în Liceul Pedagogic erau în jur de zece perechi de fraţi gemeni, în clase diferite, dar m-am îmbolnăvit şi între timp copiii au plecat la alte şcoli. Acum vreau să formez o trupă de dansatori supraponderali.

Ce sfaturi le daţi copiilor care vor să facă performanţă?
La vârsta de patru, cinci ani, poţi să-ţi dai seama uşor de calităţile sau noncalităţile muzicale ale unui copil. Aici avem în vedere auzul muzical, memoria muzicală şi ritmul. Apoi, trebuie să lucreze constant, să fie serioşi, ambiţioşi şi ...plăcuţi la vedere.

Ce îi place

Îmi plac oamenii veseli, care din păcate sunt tot mai rari, persoanele binedispuse, care fac glume bune în orice situaţii şi au talentul de a-i binedispune şi pe cei de lângă ei. Pe scurt, îmi plac oamenii de spirit.

Ce nu-i place
Nu îmi plac tupeiştii, ipocriţii, îngâmfaţii. Nu-mi mai place, dar fără să fac o dramă din asta, că niciunul dintre copii nu mi-a moştenit pasiunea pentru muzică iar pe instrumentele din casă s-a aşternut praful. Andrei a ajuns la Ştiinţe Politice iar Iulia, la Arhitectură.

PROFIL

Născut pe 25 Septembrie 1955, în Buzău
Ocupaţia - profesor de muzică la Liceul Pedagogic Buzău
Familie - Căsătorit, doi copii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite