FOTO Cum arată după modernizare Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, judeţul Buzău, secţie exterioară a cărei refacere se apropie de final, va fi redeschis vizitatorilor în această primăvară. Reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al unor sponsori din mediul privat, muzeul din comuna Colţi va fi unul dintre cele mai moderne din ţară.

Comuna Colţi se află pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini.

Are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară. 

Piesa principală a muzeului este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie.

În urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău, deoarece clădirea de la Colţi se degradase foarte mult. Pereţii s-au măcinat din cauza ploilor care şi-au făcut vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat.

image

În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu poate să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. 

Muzeul Judeţean Buzău, proprietarul colecţiei de chihlimbar şi unelte folosite la scoaterea răşinii, care plătea lunar 700 de lei chirie Primăriei Colţi, deţinătorul clădirii, a făcut demersuri să preia imobilul în administrare.

În şedinţa consiliului local Colţi din ianuarie 2019 s-a decis ca sediul Muzeului Chihlimbarului să treacă în domeniul public al judeţului Buzău pentru a putea fi modernizat şi adus la standardele muzeale corespunzătoare. 

La scurt timp, activitatea obiectivului a fost suspendată pe durata lucrărilor de consolidare a clădirii, exponatele fiind depozitate temporar la Muzeul Judeţean.

Lucrările de reabilitare a imobilului care găzduieşte colecţia muzeală a chihlimbarului de la Colţi sunt aproape gata. Sediul din Colţi a fost reabilitat atât în interior cât şi exterior, fiind dotat cu un sistem propriu de încălzire centralizată şi cu apă curentă.

”Pentru spaţiul perimetral, pentru gard, poartă şi alte elemente urmează să identificăm pe parcurs soluţii pentru finanţare şi refacerea lor”, declară Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

După terminarea finisajelor atât la clădire, cât şi la perimetrul exterior, programate la începutul primăverii, spaţiul expoziţional al muzeului de la Colţi va fi redeschis circuitului turistic. 

image

Anual, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut.

Chihlimbarul sau ambra este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani. În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele. 

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute printre care: cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Aoreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar etc.

Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit de către geologul Oscar Helm, rumanit, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

image

Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când se începe şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, se întocmeşte un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi se demarează acţiunea de colecţionare a unor pepite, instrumente şi unelte folosite de localnici, dar şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.

Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată odată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată în 1983, 1990 şi 2000, valorifică şi exponate arheologice şi documente ce relevă momente din istoria acestei străvechi aşezări.

Predomină documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei.

Ca să ajungeţi la Colţi, aveţi de mers de la Bucureşti 160 de kilometri cu maşina. Localitatea este la graniţa dintre judeţele Buzău şi Prahova, iar de la Pătârlagele mai aveţi doar 12 kilometri. 

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite