Elevul sancţionat cu 2 la purtare pentru c-a ironizat-o pe „profa de desen“ a câştigat lupta cu „sistemul“. Judecătorii au anulat sentinţa consiliului profesoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul Andrei Voicu şi profesoara cu care a intrat în conflict
Elevul Andrei Voicu şi profesoara cu care a intrat în conflict

Judecătorii de la Tribunalul Buzău au desfiinţat decizia consiliului profesoral al Colegiului „B. P. Haşdeu“, prin care un elev a fost pedepsit cu nota 2 la purtare pentru o postare ironică pe Facebook la adresa profesoarei de desen.

Andrei Voicu, elevul din judeţul Buzău sancţionat cu nota 2 la purtare pentru o postare pe Facebook referitoare la profesoara de desen, a câştigat în instanţa lupta cu cei din conducerea liceului şi va avea, cel mai probabil, nota 10 la purtare.

Scandalul de la Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu“ din Buzău a izbucnit pe 10 decembrie 2018 şi a avut amploare naţională. Cei 65 de membri ai consiliului profesoral au decretat acordarea notei 2 la purtare elevului Andrei Voicu, aflat în primul semestru al clasei a XI-a. Mama adolescentului, casnică de profesie, a acţionat colegiul în instanţă.

Pe 10 iunie 2019, judecătorii Tribunalului Buzău a dat dreptatate familiei Voicu, considerând că n-au fost încălcate limitele libertăţii de exprimare: „Anulează Hotărârea Consiliului Profesoral nr. 1/10.12.2018 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 1/16.01.2019, inclusiv toate actele ce au stat la baza adoptării celor două hotărâri, precum şi toate actele subsecvente. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru, către reclamant“, se arată în hotărârea de pe 10 iunie.

Contestaţia, depusă prea târziu

Hotărârea tribunalului ar fi putut fi contestată de conducerea colegiului din Buzău în termen de 15 zile din momentul pronunţării. Cu toate acestea, cei de la „Haşdeu“ şi-au exercitat dreptul de atac abia pe 6 august, iar avocata familiei Voicu spune că demersul este tardiv. Prin urmare, decizia luată la tribunal ar urma să rămână definitivă.

„Doamna avocat a sunat luni, 5 august, şi a aflat că nu este nicio solicitare de atac, înregistrată din partea şcolii, la prima sentinţă. Am aflat ulterior că pe 6 august a fost depusă, deci la aproape două luni de la pronunţare“, spune Gabriela Voicu, mama elevului sancţionat.

Argumentul invocat de avocaţii elevului în susţinerea nulităţii căii de atac este acela că a fost depăşit inclusiv termenul scadent de la 10 iulie, dată până la care trebuia formulată motivarea sentinţei şi transmisă către părţi. În Codul de procedură civilă, o hotărâre judecătorească se redactează şi se semnează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare.

„În catalog apare 2 în continuare“

Mama elevului crede că reprezentanţii şcolii ar fi reacţionat prin depunerea contenstaţiei abia după ce familia a anunţat „victoria“ pe reţelele sociale.

Directorul Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu“ Buzău susţine că instituţia pe care o conduce a atacat în termen valabil sentinţa Tribunalului Buzău. Pe de altă parte, spune că nu este la curent chiar cu toate noutăţile, fiind în concediu.

„Ştiu că în catalog apare nota 2 la purtare în continuare şi sper că n-a modificat-o nimeni, pentru că n-avea cum. Atât ştiu, că pe semestrul al doilea elevul are nota 10 la purtare, că s-a făcut apel şi că aşteptăm judecarea lui. Trebuie să aşteptăm verdictul“, spune directorul Ionel Banu.

Dacă magistraţii consideră că solicitarea de atac a fost formulată tardiv, atunci hotârârea de pe fond devine executorie. Practic, prin anularea notei 2 la purtare, Andrei Voicu va rămâne cu nota 10 în ambele semestre ale clasei a XI-a.

„O să vedem exact cum s-au calculat termenele, când s-a făcut exact comunicarea, de ce au depus ei contestaţie peste termen, o să invocăm excepţia tardivităţii şi o să vedem ce va pronunţa instanţa. Categoric, dacă este peste termen depusă şi se face dovada că li s-a comunicat în mod clar celor de la colegiu decizia, atunci soluţia nu poate fi decât de respingere ca tardiv formulată“, spune Oana Tănăsică, avocatul elevului.

În aceste condiţii, Andrei Voicu va reuşi să promoveze şi în clasa a XII-a. Regulamentul şcolar arată că sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu cel puţin media anuală 5,00, iar la purtare media anuală 6,00/calificativul suficient.

   

„Struţo-cămilă a artei“

Mama lui Andrei Voicu spune că problemele au început în momentul în care fiul ei şi-a atras antipatia profesoarei de desen Alina Elena Barbu, care i-a pus nota 3 la teorie. „Băiatul meu ar fi râs împreună cu toţi colegii la ora doamnei, iar aceasta s-a răzbunat numai pe el, punându-i nota 3“, spune Gabriela Voicu.   

La scurt timp, drept răzbunare, elevul a postat pe grupul de Facebook al Colegiului „Haşdeu“ un videoclip din 2013, în care profesoara de desen apare dansând lasciv, ca solistă a unei formaţii de fete intitulate Kronos.

Alături de videoclipul melodiei, apare şi un comentariu ironic. „Băi băieţi, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească“, a scris el cu referire la versurile melodiei. Elevul a spus apoi că în liceul lor este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar că totuşi poate să predea această „struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena“ (n.r. – cu referire la profesoara de desen).  

Postarea a ajuns sub ochii profesorilor din liceu, iar Andrei a fost propus iniţial pentru exmatriculare. În consiliul profesoral s-a decis ulterior ca elevul Voicu să primească nota 2 la purtare. Profesoara de desen Alina Elena Barbu a refuzat să comenteze pănă acum incidentul.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite