Destinații de weekend în România. Cum ajungi pe tărâmul flăcărilor care țâșnesc din pământ FOTO

0
Publicat:

Turiștii care ajung în județul Buzău au ocazia să admire un important fenomen natural, care se mai găseşte în puţine locuri de pe glob. Este vorba despre Focul Viu de la Lopătari. Cei care aleg această destinaţie trebuie să ştie însă că drumul până la rezervaţia naturală nu este cel mai bun.

Focul Viu de la Terca, surprins de Radu Iftinoiu
Focul Viu de la Terca, surprins de Radu Iftinoiu

Comuna Lopătari, din judeţul Buzău, figurează pe harta turistică a ţării ca fiind locul în care se găseşte un important fenomen natural, cunoscut ca „Focul Viu”.

Rezervația se află pe un versant din satul Terca. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime.

Focurile vii se sting din când în când, dar întotdeauna există persoane care să le aprindă. Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, atingând şi 1,5 metri. În jurul lor s-au creat multe poveşti şi legende.

Bătrânii locului au transmis generaţiilor tinere o legendă veche despre ce înseamnă flăcările care ţâşnesc din pământ. Povestea a fost descrisă de învăţătorul Dumitru Serbescu-Lopătari, personalitate de frunte a comunei care a trăit între anii 1883-1954.

„Muşele păpuşele erau cele două fete ale bătrânului Giurgiu, stăpânul acestor locuri. Ele au fost alergate de furi şi sfârşitul furilor a fost la Smoleanu; smolean înseamnă smoală în slavă. S-a deschis gaura iadului şi i-a înghiţit pe aceşti furi şi fetele s-au salvat”, a tranmis profesorul Ion Zota.

Din păcate, aici nu există pusă la punct o infrastructură turistică, nici rutieră, cele mai apropiate pensiuni fiind la peste 20 de kilometri distanţă, la Mânzăleşti, în apropierea lacului Meledic, la Bisoca sau pe malul lacului Mocearu.

Pentru a ajunge din Buzău până la Terca, Lopătari, parcurgi circa 65 de kilometri, pe drumul județean DJ 203K. Din locul în care poate fi lăsată mașina, urmează un traseu de urcat pe jos, de circa 30 de minute. Odată cu încălzirea vremii, traseul a devenit practicabil, dovadă fiind recenta vizită în frumoasele locuri a unui fotograf buzoian care promovează frumusețile județului.

„Un fenomen natural și spectaculos este „Focul viu" de lângă satul Terca, comuna Lopătari, județul Buzău. Traseul începe din satul Terca, este unul ușor și pentru toate vârstele. De la drumul principal și până la destinație este o distanță de aproximativ un kilometru”, a scris Radu Iftinoiu, lângă pozele postate pe Facebook.

Oamenii din zonă au descoperit un al doilea punct, similar celui cunoscut, de la Terca. Aici, flăcări de aproape jumătate de metru ies din pământ aproape de drumul judeţean DJ203K. Pare mai spectaculos decât cel cunoscut la Terca şi mult mai aproape de drumul principal.

Cei care l-au descoperit spun că au plecat în căutarea lui după ce au auzit de la bătrâni că ar mai exista un al doilea foc viu în comună, pe lângă cel de la Terca.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite