Cum a fost achitată o doctoriţă acuzată că a luat mită 100 de lei pentru a-i da concediu medical unui muncitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doctoriţă de familie din Buzău, trimisă în judecată pentru că a luat mită 100 de lei de la un pacient, a fost declarată nevinovată. Sentinţa scoate la iveală motivele pentru care doctoriţa a fost achitată.

O sentinţă a Tribunalului Buzău arată modul în care Anişoara Cazacu, medic de familie în Buzău, a fost achitată în dosarul de luare de mită în care a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Doctoriţa a fost trimisă în judecată în iunie 2019, fiind acuzată că a luat mită 100 de lei de la un pacient care lucra ca fierar-betonist şi voia concediu medical.

Dosarul în cazul doctoriţei Cazacu a fost deschis în ianuarie 2019, când pacientul s-a dus la cabinetul medicului de familie, unde a spus că se simte rău şi vrea concediu medical. Bărbatul a susţinut în faţa procurorilor că medicul de familie i-a acordat cinci zile de concediu medical, dar el a insistat să primească 10 zile.

Atunci, susţine pacientul, doctoriţa i-ar fi spus că „astea costă” şi l-ar fi îndrumat să se intereseze la colegi cât costă ziua de concediu medical.

Flagrantul

Plecat din cabinetul medicului de familie, muncitorul a depus denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie, iar în aceeaşi zi doctoriţei i s-a organizat flagrantul. Astfel, ofiţerii DGA au „marcat” 250 de lei (cinci bancnote) cu „mită”, l-au „echipat” pe pacient cu tehnică de înregistrare şi l-au trimis la doctoriţă.

Din cei 250 de lei care ar fi trebuit să îi fie daţi doctoriţei, ofiţerii DGA au găsit în biroul acesteia doar 100 de lei. Denunţătorul a declarat că doctoriţa i-a restituit 150 de lei spunând că e prea mult. La rândul său, doctoriţa a spus că nu a vrut să ia niciun ban de la pacient, dar acesta a insistat, fiind posibil ca cei 100 de lei găsiţi cu ocazia flagrantului să îi fie aruncaţi pe birou de pacient.

În faza de cameră preliminară, probe-cheie, înregistrarea flagrantului, procesul-verbal de constatare a flagrantului, au fost excluse din dosar, judecătorul considerând că a fost încălcat principiul loialităţii probelor.

Declaraţii contradictorii ale denunţătorului

Dacă în fază iniţială, denunţătorul a declarat că doctoriţa de familie i-a cerut bani pentru prelungirea concediului medical cu cinci zile, ulterior a spus că nu a mai solicitat prelungirea concediului medical, dar a vrut să îi ofere bani doctoriţei „pentru a nu se supăra pe el”. Bărbatul nu a putut explica de ce a insistat să îi ofere mită medicului, deşi asistenta i-a spus să nu o facă. În plus, deşi a susţinut că i s-au cerut bani, nu ştia ce sumă să ofere.

„Fapta nu există”

În urma procesului, Tribunalul Buzău a decis achitarea medicului Anişoara Cazacu.

„Instanţa constată că probele aflate la dosarul cauzei nu confirmă acuzaţia de luare de mită. Astfel, pe de o parte, nu există probe că inculpata a cerut bani de la martorul denunţător, iar pe de altă parte, persistă un dubiu serios cu privire la împrejurarea esenţială dacă inculpata a primit o parte din banii oferiţi de acesta, întrucât ea neagă această împrejurare, iar declaraţiile martorului sunt contradictorii cu privire la aspecte importante, astfel încât credibilitatea lor este redusă şi nu poate fi opusă depoziţiei inculpatei”, arată Tribunalul Buzău, a cărui sentinţă a rămas definitivă, nefiind atacată.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Un interlop din Timişoara achitat în primă instanţă a fost condamnat definitiv în apel la 8 ani şi 3 luni de închisoare

Poliţia, obligată să-i achite cheltuieli de judecată unui şmecher care a construit ilegal în curtea unei clădiri istorice

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite