Cloșca cu puii de aur, admirată de Regina Danemarcei. Replici ale tezaurului au ajuns într-o importantă expoziție

0
Publicat:

„Cloşca cu puii de aur“, cel mai valoros tezaur al României, fascinează şi astăzi, după două secole de la descoperirea sa. Până în 1922, când a fost descoperit mormântul lui Tutankamon, Tezaurul de la Pietroasele a fost cel mai mare din lume.

Zece piese sunt expuse în Danemarca. SURSA Muzeul Județean Buzău
Zece piese sunt expuse în Danemarca. SURSA Muzeul Județean Buzău

Piesele originale ale Tezaurului de la Pietroasele se află în vitrinele Muzeului de Istorie al României, o replică fidelă a comoarei fiind expusă la Muzeul Județean Buzău. Piesele din patrimoniul instituției buzoiene au fost transportate în Danemarca, pentru a fi expuse în cadrul unui proiect internațional de anvergură.

Este vorba despre expoziția „Out of Chaos”, vernisată pe 12 noiembrie, la Muzeul Moesgaard din Danemarca. Regina Margareta II a Danemarcei, arheolog cu licență obținută la Oxford, a inaugurat evenimentul.

Distinsul oaspete a zăbovit minute întregi în fața ”Tezaurului de la Pietroasele”. Organizată cu un buget de 1 milion de euro, expoziția reunește exponate din Danemarca, Suedia,Ungaria, Spania, Germania și România.

„Expoziția, care reunește exponate din mai multe muzee europene, tratează perioada cuprinsă generic între anii 300-600 d. Hr. (...) Am fost onorați să răspundem invitației de a fi parte a unuia dintre cele mai mari proiecte de acest fel din Europa de Nord. Valorifică din patrimoniul Muzeului Județean Buzău replica Tezaurului de la Pietroasele; 10 din cele 12 piese sunt acolo, plus încă alte două piese”, a transmis Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Expoziția duce în atenția publicului o perioadă întunecată din istoria europeană, marcată de războaie, bătălii pentru putere și aur. Aceasta reflectă o perioadă de aproximativ 300 de ani din istoria omenirii, o perioadă cuprinsă între căderea Imperiului Roman de Apus și zorii epocii vikingilor.

Vizitatorii sunt introduși în lumea întunecată a perioadei de migrație, plină de haos și violență, vise și speranță. Din haos s-a născut o nouă ordine, iar un imperiu puternic s-a transformat în mai multe regate care, cu timpul, s-au dezvoltat în națiunile pe care le cunoaștem astăzi.

„Cloşca cu puii de aur“ a fost descoperită în anul 1837, de către un localnic din Pietroasele, Stan Avram, şi ginerele acestuia, Ion Lemnaru, în timp ce scoteau blocuri de calcar dintr-o carieră din zona cunoscută ca Via Ardelenilor.

Tezaurul a fost compus inițial din 16 până la 26 de piese, cel mai probabil 25. Autoritățile acelor timpuri au reușit să recupereze 12 obiecte, cele care sunt și astăzi expuse la Muzeul Național de Istorie a României.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite