Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău, vulnerabil la cutremur, dar cu buncăr antiatomic
0Clădirea în care funcționează Centrul de Transfuzii Buzău, veche de aproape 50 de ani, este plină de fisuri și are structura de rezistență afectată. Este încadrată de experți în clasa a doua de risc seismic.
Sediul unității medicale se degradează cu fiecare zi care trece, fisurile apărute atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirii, fiind din ce în ce mai adânci.
Din 1974, când a fost ridicat, Centrul de Transfuzii din Buzău nu a fost niciodată reparat sau consolidat. Este construit pe două niveluri și subsol, unde se află și un buncăr antiatomic. Încăperea unde funcționa casieria e plină de crăpături, podeaua s-a lăsat și camera a fost dezafectată.
Demersurile pentru aprobarea unui proiect de consolidare a construcţiei datează de ani buni
Primele fisuri au fost descoperite în urmă cu câțiva ani, iar degradarea a continuat, așa că au început demersurile pentru consolidarea clădirii. În anul 2020 s-au primit fondurile pentru realizarea expertizei, care a scos la iveală gravitatea situației. În partea de jos a clădirii, infiltrațiile au șubrezit podeaua, care a antrenat apoi și restul structurii.
„S-a constatat că în partea superioară a clădirii sunt pereţi care au ieşit din planul cadrelor, deci asta înseamnă că această clădire a avut deplasări mari în orizontal şi a fost încadrată în clasa a doua de risc seismic”, declară Viorel Constantinescu, inginer proiectant.
În 2022 a fost depusă încă o solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru realizarea unui proiect care să conţină şi modernizarea, pe lângă consolidarea clădirii.
Risul de prăbușire a clădirii este mic, asigură conducerea Centrului de Transfuzii Buzău.
De altfel, zona unde sunt primiți donatorii nu este afectată de fisuri și este dotată cu aparatură nouă.
Centrul de Transfuzii este o unitate sanitară de interes strategic. Pe lângă recoltare, prelucrează și pune la dispoziția spitalelor din județ și din țară sânge și plasmă.