Cămările îmbelşugate din adăposturile de apărare civilă. Autorităţile transmit că murăturile trebuie să dispară de acolo în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

În caz de război, jumătate din populaţia municipiului Buzău ar încăpea în adăposturile de protecţie civilă. S-ar chinui mai întâi să-şi facă loc printre biciclete, anvelope, borcane cu dulceţuri, murături şi alte lucruri depozitate la subsol.

Buzăul are 39 de adăposturi de protecţie civilă, cele mai multe în blocuri comuniste, la subsol. Acum, au rol de cămară. La nevoie, însă, locatarii sunt obligaţi prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile.

Şeful Apărării Civile din Buzău transmite că locatarii sunt obligaţi prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile. Care sunt, oricum, într-o stare precară, nefiind renovate de zeci de ani.

În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecţie civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă niciunul nu e dotat conform standardelor.

“Avem 39 de adăposturi, starea lor este funcţionabilă, singura problemă este că ele la ora actuală sunt ocupate de cetăţenii de pe scările respective. Dar fiecare cetăţean de pe scara respectivă ştie conform legii că în termen de 24 de ore trebuie să cureţe aceste adăposturi. Ele sunt întreţinute, tocmai de aia le-am lăsat în grija lor, întrucât au şi lumină în ele, au căldură în ele”, declară Marian Popa, şef Protecţie Civilă Buzău.

buzau

Foto Iulian Bunilă

Marian Popa spune că, în caz de nevoie, s-ar putea monta în doar câteva ore filtre de aer pentru ca oamenii să poată sta acolo în siguranţă până trece pericolul unui eventual atac.

În boxele de la subsolul blocurilor sunt depozitate murături, cutii şi obiecte care nu mai sunt de mult de folos. Dacă se dă alarma, au 24 de ore la dispozitie să elibereze spaţiile.

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Trecerea timpului şi modificările ce au avut loc în imobile şi-au amprenta asupra funcţionalităţii unor dotări. Spre exemplu în buncărul aflat la subsolul blocului 10C din cartierul Micro 3 pot intra zeci de persoane în caz de urgenţă.

“Am murături, conserve, nişte dulceaţă toate neamurile. Le scot de aici, într-o jumătate de oră dacă mi se cere, ce să fac, că nu oi scoate de acum şi rafturile”, arată proprietarul uneia dintre boxele care trebuie transformate rapid în adăposturi de protecţie civilă.

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Un astfel de adăpost aflat la subsol poate adăposti aproape 400 de suflete. Are energie electrică, toaletă, instalaţie de filtratre a aerului. Celelalte dotări au fost furate.

Şi dotările Centrului de comandă al municipiului Buzău, aflat la subsolul Prefecturii, lasă de dorit. Tehnologia instalată aici e depăşită.

Cele mai multe adăposturi sunt în cartierele Micro III, Micro V şi în zona centrală. Adăposturile de protecţie civilă au fost construite pentru ca oamenii să aibă un loc unde să fie protejaţi în cazul unui eventual atac aerian sau în caz de dezastre chimice, biologice ori nucleare.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite