Buzău: La Calvini, comunitatea acceptă ca adolescentele să devină mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kasandra Dulcă
Kasandra Dulcă

La Calvini, o localitate din zona de munte a județului Buzău, o cutumă încă respectată cu sfințenie în comunitatea de romi, transformă adolescentele în soții și mame. Fetele au prunci la 14, 15 ani și nimic nu reușește să împiedice căsătoriile între minori, nici măcar asistenții sociali ai primăriei. Kasandra este una dintre localnicele din Calvini care au făcut pasul spre căsnicie, cu mult înainte de împlinirea majorat

Kasandra Dulcă pare o femeie matură, marcată de grijile pentru o familie numeroasă care de două săptămâni are încă un membru. Kasandra nu are decât 15 ani iar noul membru al familiei este chiar fetița ei, Elena Sunita, pe care a adus-o pe lume în urma relației de concubinaj cu Florin Duță, un tânăr de 18 ani.

”Am o fetiță mică și nu are decât două kile patru sute și o iubim foarte mult. Ea este viața mea și nu pot să trăiesc fără ea. Duțu Elena Sunita o cheamă, s-a născut de Constantin și Elena. Mai bine mor decât să o las pe ea. Chiar dacă ar fi o ceartă, că la alții mai sunt certuri, tot nu aș lăsa-o niciodată. Oriunde mă duc eu, o iau cu mine. Mi-am dorit să am o fetiță foarte mult. Când eram gravidă, mereu ziceam, Doamne dă-mi o fetiță pentru că noi aici nu avem nicio fetiță și o iubim foarte mult”, spune Kasandra.

Kasandra provine la rândul ei dintr-o familie numeroasă iar faptul că acum locuiește sub același acoperiș alături de alți șase băieți și o bătrână, rudele concubinului, nu o deranjează.  Are noroc de bărbat bun, fiindcă îi este aproape când îi cere ajutorul.

Familia Kasandrei trăiește din muncile cu ziua la care merg bărbații. Din puținul câștig, aceștia trebuie să asigure și aprovizionarea cu lapte praf pentru micuța Elena, întrucât mama ei nu are sân suficient.

”Lucrăm o lună de zile dar ce să faci într-o lună de zile, câștigi 500 de mii la zi. Eu nu pot să muncesc pentru că stau cu asta mică, numai el singur iar altă posibilitate nu avem. Am fost pe la ferme, la vie, la sapă, am fost plecați mai mereu. Nu ne duceam la școală decât iarna, și atât, primăvara nu stăteam acasă”, spune Kasandra Dulcă.

Kasandra nu este singura copilă cu prunc. La Calvini, căsătoriile premature sunt un obicei pe care autoritățile încearcă să îl elimine, cu ajutorul mediatorilor din rândul etniei. Carmen Stanciu duce muncă de lămurire cu femeile rome din sat, de zece ani, dar rezultatele abia dacă se întrezăresc.

”Cu astfel de fete vin să lucrez, pentru că ei îi trebuie o educație despre creșeterea copilului, în sensul cum trebuie alăptat, cum trebuie îngrijit copilul, cum să i se facă băiță zilnic sau ori de câte ori este nevoie, și cu planificarea familială trebuie să îi esxplic în termenii ei”, spune Carmen Stanciu, mediator sanitar la Calvini.

Îngrijorător pentru autorități este că majoritatea fetelor cu copii, cum e cazul Kasandrei, întârzie să își declare nou-născuții, spunând că nu au bani să cheltuiască pe certificatele de naștere.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite