Votare cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrutinul de duminică nu a fost scutit de incidente, dar acestea nu au viciat decisiv rezultatele.

De la deschiderea urnelor şi până la ora 16.00, peste 680 de incidente electorale, dintre care 229 confirmate, au fost semnalate autorităţilor. Potrivit oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), 80 dintre acestea confirmate au fost promisiuni de bani în schimbul votului. Cele mai multe sesizări de incidente au fost semnalate din Bucureşti (141) şi judeţele Argeş (58) şi Dâmboviţa (46).

Oamenii legii au aplicat 78 de sancţiuni, în valoare totală de 51.600 de lei. Un număr de 41 de mandate pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, 1.338 de mandate de consilier judeţean, 3.187 mandate de primar şi 40.311 mandate de consilier local au fost atribuite în urma scrutinului de duminică. În vederea scrutinului pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale au fost organizate 18.133 de secţii de votare. Până la ora 17.00, 39,01% din alegători s-au prezentat la vot. Dintre aceştia, 33,55% au fost din mediul urban şi 46,47% din mediul rural. Cea mai ridicată prezenţă a fost înregistrată în judeţul Ilfov (45,47%), iar cea mai mică în judeţul Timiş - 32,34%.

Politicieni cu capul în nori

Încă de la primele ore ale dimineţii, atunci când s-a dat „start vot" pentru alegerile locale, secţiile au devenit rapid spaţiul tensiunilor şi al greşelilor. Pe lângă diverse scandaluri între candidaţi, mită sau fraude electorale, n-a lipsit nici demagogia unora dintre politicieni.

Preşedintele PNG, Gigi Becali, candidat la Primăria Capitalei şi patronul clubului sportiv „Steaua Bucureşti", nu a mai avut răbdare să intre în cabina de vot. Politicianul a considerat că nu trebuie să respecte legea şi a decis să voteze direct pe masa comisiei electorale. În mod normal, votul ar fi trebuit să fie anulat, însă pe Becali nu l-a împiedicat nimeni să bage buletinele de vot în urne.

Nici Elena Udrea nu a fost mai prejos decât finanţatorul Stelei. Fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale şi actual preşedinte al PDL Bucureşti a fost surprins intrând în cabina de vot cu telefonul mobil, lucru nepermis de prevederile legii electorale. Tot ea a declarat, după ce a votat, că presa nu ar trebui să fie prezentă, după ora 21.00, când se vor închide secţiile de votare. Mai mult, Udrea a şi înaintat o cerere către Biroul Electoral Central (BEC) pentru aprobarea acestei propuneri, care însă i-a fost respinsă.

Cu camera de filmat în cabina de vot

Un alt candidat-alegător care s-a emoţionat în timp ce se afla în cabina de vot a fost şi Theodor Paleologu. Candidatul PDL la Primăria Sectorului 1 a pus greşit ştampila pe buletinul de vot primit iniţial, ceea ce l-a făcut să solicite unul nou, pe care l-a şi primit. Întrebat de jurnalişti care a fost greşeala, Paleologu a răspuns că „Nu vă spun unde am greşit. Cum era să nu mă votez pe mine?". 

Nici în ţară situaţia nu a fost cu mult diferită. În Timişoara, de exemplu, ex-candidatul independent la Primărie, Ioan Coriolan Gârboni, s-a filmat în cabina de vot. Gârboni este un caz special în România. Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, a pornit în cursa electorală ca independent, însă, pe final, în urma unei negocieri cu USL, şi-a îndemnat alegătorii să voteze cu Nicolae Robu, pentru Primăria Timişoara.

Alţii au dat vina pe bătrâneţe când a venit vorba de a greşi urna de vot. Aşa s-a întâmplat şi în cazul candidatului UNPR la Primăria Craiova, Antonie Solomon, care a votat duminică dimineaţă la secţia 9 din cadrul Universităţii din Craiova. Edilul oraşului spune că a votat „pentru Craiova", dar a încurcat urnele în momentul în care a ieşit din cabina de vot. „Am greşit urnele de vot. Ce să fac dacă sunt bătrân", a spus Antonie Solomon.

Oprescu, deranjat de jurnalişti

Cum era de aşteptat, cei mai mulţi candidaţi-alegători s-au aflat permanent sub atenţia mass-mediei româneşti, fapt care pe unii i-a deranjat foarte mult.
Astfel, un membru al gărzilor de corp prezent la secţia de votare de la Şcoala numărul 17, cu candidatul Sorin Oprescu, a ripostat la îmbulzeala jurnaliştilor din jurul primarului Capitalei.. Cablurile întinse care l-au atins l-au făcut să exclame, în drum spre intrarea în secţie: „Uite, bă, cum mă freacă cablurile astea pe costum de o mie de euro!". Ca să rezolve problema cablurilor care îi atingeau piciorul, bodyguardul le-a ţinut apoi în mână.

La polul opus, o parte dintre politicieni s-a plâns de organizarea defectuoasă a exerciţiului electoral. Candidatul independent la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, s-a plâns că cei care au făcut exit poll-urile la sondajele CURS şi IRES, nu întreabă oamenii dacă au votat şi cu el la Primăria Capitalei. Acesta a spus că votanţilor nu li s-a oferit decât trei variante de răspuns: Sorin Oprescu (independent), Silviu Prigoană (PDL) şi Horia Mocanu (PPDD).

O situaţie bizară a avut loc şi în comuna Cândeşti,  judeţul Dâmboviţa, unde fratele actualului primar a decis să-şi poarte liniştit arma la brâu când a intrat în cabina de vot. Cu toate acestea, în urma cercetărilor s-a stabilit că bărbatul, care este jandarm, a venit să voteze în ţinuta de serviciu, având la brâu doar tocul armei.

"Nu vă spun unde am greşit. Cum era să nu mă votez pe mine?''
Theodor Paleologu candidat

Premierul Victor Ponta a votat cu un primar condamnat?

Premierul Victor Ponta (foto) a votat ieri dimineaţă în comuna Baia de Fier, din judeţul Gorj, circumscripţie unde îşi are domiciliul şi unde a fost ales ca deputat în 2008. Liderul PSD a fost a fost însoţit de primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, şi de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, fiind întâmpinat în faţa secţiei de votare de câteva zeci de localnici. Întrebat de ziariştii prezenţi la faţa locului dacă l-a votat pe candidatul partidului său, care are o condamnare penală la activ, Ponta s-a ferit să răspundă, invocând legislaţia electorală: „Ştiu legea mai bine decât dumneavoastră.

Astăzi nu avem voie să vorbim despre candidaţi şi vă invit să respectaţi şi dumneavoastră legea". Constantin Mihuţescu, primarul în funcţie din Baia de Fier, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în toamna anului trecut, la un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Edilul a fost găsit vinovat de faptul că a intervenit pe lângă deputatul Dan Ilie Morega pentru ca acesta să se folosească de influenţa sa ca să anuleze un proces verbal de sancţionare aplicat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj. Directorul acestei instituţii, Teodor Popescu, a fost şi el condamnat, tot la un an de închisoare cu suspendare, în acelaşi dosar. PSD-istul Mihuţescu susţine în continuare că este nevinovat şi că va apela la CEDO pentru a-şi face dreptare. Alin Ion

Prins cu 14 acte de identitate

Un bărbat din Tecuci, judeţul Galaţi, a fost oprit de o patrulă a Poliţiei Locale pentru că mergea pe stradă ţinând într-o mână un teanc de acte de identitate. El a fost dus imediat la secţie sub bănuiala că ar intenţiona să le folosească ieri pentru a vota de mai multe ori. „Asupra lui Tudorel Lungu, poliţiştii au găsit nu mai puţin de 14 documente de identitate, inclusiv al acestuia. Pentru a clarifica modul în care bărbatul a intrat în posesia celorlalte 13 cărţi de identitate, posesorii lor au fost chemaţi la sediul Poliţiei şi audiaţi. Cu toţii au declarat că i le-au încredinţat lui Tudorel Lungu pentru ca acesta să le xerocopieze în vederea depunerii de cereri de ajutor social", a declarat comisarul Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi. Marius Mototolea

Aproape 15.000 de buletine, eliberate duminică 

Birourile de evidenţă a populaţiei au eliberat, duminică, până la ora 12.00, 14.991 de acte de identitate, dintre care 869 în Capitală, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. Dintre cele 14.991 acte de identitate eliberate în patru ore, 14.036 au fost cărţi de identitate şi 955 cărţi de identitate provizorii, a mai precizat Militaru. Purtătorul de cuvânt al MAI a mai spus că 757 de tineri împlinesc duminică 18 ani, aceştia având drept de vot.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite