VIDEO Cum o să arate Pasajul Piaţa Presei Libere, singurul din Bucureşti cu bifurcaţie subterană, după finalizarea lucrărilor
0Pasajul Piaţa Presei Libere prinde contur, iar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că lucrările vor fi gata în primăvara anului viitor. Pasajul unidirecţional se va întinde pe 700 de metri, fiind singurul din Capitală în care va exista o bifurcaţie subterană, după cum explică cei care se ocupă de execuţia lucrărilor.
Pasajul este amplasat la intersecţia a patru artere cu trafic intens: Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Şoseaua Kiseleff, Bulevardul Mărăşti şi Bulevardul Poiligrafiei. Potrivit primarului general al Capitalei, această intersecţie este traversată în fiecare oră de aproximativ 12.000 de autoturisme, înregistrându-se o circulaţie greoaie, cu numeroase ambuteiaje.
Pasaj unidirecţional
Pasajul subteran Piaţa Presei Libere ar trebui să fie gata în primăvara anului 2015, urmând ca după finalizarea lucrărilor să aibă două benzi de circulaţie, bifurcându-se astfel: pasaj cu două benzi de circulaţie spre Şoseaua Kiseleff şi o ramură cu o bandă de circulaţie lărgită spre Bulevardul Mărăşti.
Cu tot cu rampe, pasajul subteran va avea o lungime de circa 700 de metri. În total, costurile pasajului se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei, fără TVA.
Urmează plantarea copacilor
Pentru realizarea pasajului, au fost tăiaţi circa 50-60 de arbori din zonă, potrivit oficialilor din cadrul Primăriei Generale.
„După finalizarea lucrărilor, se vor planta copaci în zona respectivă. Nu defrişăm sub nicio formă, probabil că, la final, vom avea mai mulţi copaci plantaţi decât la început“, declara, la scurt timp după deschiderea şantierului directorul Direcţiei de Transporturi, Ion Dedu. Astăzi, primarul general al Capitalei a anunţat că „pe parte de care nu este interesat constructorul se vor planta pomi“ astfel încât să se păstreze perdeaua de arbori din apropierea pasajului.
Cum o să arate Pasajul Piaţa Presei Libere după finalizarea lucrărilor
Noul pasaj va permite subtraversarea zonei pe orice direcţie, urmând să facă legătura dintre transportul public de suprafaţă, respectiv linia de tramvai şi liniile de autobuze, cu staţia viitoarei magistrale de metrou spre Otopeni. Pentru ca bucureştenii care trec prin zonă cu maşina să nu fie afectaţi de lucrări, reprezentanţii municipalităţii au anunţat că circulaţia de suprafaţă nu este întreruptă în timpul lucărilor.
Activiştii de mediu: „Este un pasaj inutil”
Reprezentanţii Organizaţiei Neguvernamentale „ECO-CIVICA” au declarat, pentru „Adevărul”, că sunt total împotriva realizării pasajului, fiind unul prea costisitor şi cu efecte negative asupra zonei, una foarte veche şi frumoasă a Capitalei.
„Este atacată în instanţă această lucrare. Noi nu suntem de acord cu realizarea pasajului, pentru că investiţia nu se justifică. Acolo nu ai voie să tai nici măcar o rămurică, dar ei au în plan să taie sute de copaci într-o zonă istorică”, susţine Dan Trifu, vicepreşedintele ONG-ului.