Termoenergetica, la un pas de faliment. Bucureștenii ar putea rămâne în frig la iarnă

0
Publicat:

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea avea calorifere reci la iarnă. Înființată în urmă cu trei ani, compania Termoenergetica este și ea la un pas de faliment, transmite Digi24. 

Termoenergetica, cea care a înlocuit RADET, în pragul falimentului, Foto: Shutterstock
Termoenergetica, cea care a înlocuit RADET, în pragul falimentului, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către firma de termoficare. Cauza acumulării restanțelor Termoenergetica o reprezintă plata cu întârziere de către Primăria Capitalei a subvenției - diferența dintre prețul de producție, transport și distribuție a energiei termice și tariful plătit de populație pentru gigacalorie.

Datoriile pe care Termoenergetica le-a acumulat depășesc 807 milioane de lei. Din această sumă, 307 reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar diferența de 500 de milioane sunt banii pe care tot PMB trebuia să-i achite ca urmare a prestarii de către Termoelectrica a serviciului public.

În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios - Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat Claudiu Crețu, director Termoenergetica, informează Digi 24.

Sursa citată menţionează că 550.000 de apartamente cu un milion și jumătate de oameni ar putea fi afectate.

În luna martie a acestui an, primarul Capitalei, Nicuşor Dan dezminţea zvonurile care circulau în acea perioadă, afirmând că nu există niciun risc de insolvenţă legat de Termoenergetica.

Ciucă: Avem gaze să putem trece iarna

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă anunţa că, în momentul de faţă, ţara noastră contiună înmagazinarea de gaze în depozitele proprii, reuşind să atingă un procent de 70%.

,,În momentul de faţă continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului astfel încât să ne asigurăm că avem cantităţile de gaz necesare pentru iarna 2022-2023 şi sunt convins că, aşa cum ne-am asumat prin demersurile pe care Ministerul Energiei contină să le facă, vom avea garanţia unei aprovizionări continue în perioada următoare şi putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că pentru cetăţenii ţării noastre, pentru economia românească avem cantităţile de gaz necesare să putem trece iarna dintre anii 2022 şi 2023.”, a transmis premierul.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis: ,,Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că probabil în cursul lunii septembrie vom ajunge la cei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale ar trebui să ia decizii de verificare.”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite