Scormoneşte pădurile României după trufe
0Dan Căutiş livrează „diamantele negre” mai multor restaurante din Bucureşti. Al doilea cel mai preţios condiment din lume, după şofranul iranian, trufa nu poate fi preparată decât de bucătari cu experienţă.
Unul dintre primii trufari de la noi, Dan Căutiş (39 de ani), născut în Vrancea, s-a apucat de această neobişnuită ocupaţie acum 10 ani, în Italia, alături de un amic.
„Necunoscând bine limba italiană, nu înţelegeam ce vrea să spună când îmi vorbea de nişte cartofi speciali care cresc în pământ. Nu aveam încredere că se pot câştiga bani din asta”, povesteşte bărbatul.
A colindat pădurile de foioase din Italia cam un an, alături de prietenul său, iar apoi s-a întors în România cu două-trei sute de euro în buzunar şi cu un câine antrenat. Nu a găsit nimic timp de trei săptămâni, dar prima recoltă a fost de câteva kilograme.
Câinele - adevăratul trufar
Cel care caută, descoperă şi scoate trufa din pământ este câinele. „Preţul unui câine variază de la 1.000 la 6.000 de euro. Un câine cu experienţă nu se vinde. Unul bun, cu care poţi pleca la drum, costă în jur de 3.500 de euro. Rasa câinilor este Lagotto Romagnolo, creată în scopul căutării trufelor”, spune Căutiş, care a dresat până acum în jur de 50 de exemplare.

Patrupedele folosite la căutarea trufelor sunt deosebite. „Nu pleacă după păsări, după mistreţ. Doar după trufe”, spune Căutiş.
Zeci de restaurante bucureştene cumpără trufe româneşti de la Dan Căutiş.
„Încercăm să dezvoltăm gustul românului, să dezvoltăm piaţa, pentru omul de rând. Până acum, restaurantele de la noi, neştiind de trufele româneşti, le cumpărau din Italia. Italienii culegeau trufele din România, le duceau în Peninsulă, le redenumeau şi apoi le comercializau la noi în ţară”, declară trufarul.
Secretele meseriei
Trufarii nu vor spune niciodată cât câştigă, unde caută „diamantele negre” şi nici care sunt ceilalţi căutători. La fel şi Dan Căutiş. „În România sunt mulţi trufari, dar se ascund, pentru a nu li se fura locurile, pentru a nu li se bracona trufa”, mărturiseşte el.
Anul trecut, trufarii s-au organizat şi au înfiinţat Asociaţia Căutătorilor de Trufe, care militează pentru protejarea ecosistemelor. Acum, căutătorii de trufe sunt parteneri cu Romsilva şi Radio România pentru protejarea resurselor naturale.