REPORTAJ VIDEO Centenarul bucureştenilor, între Hora Unirii şi amarul dezbinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De 1 Decembrie, în anul Centenarului, România a fost împărţită între bucurie şi amărăciune
De 1 Decembrie, în anul Centenarului, România a fost împărţită între bucurie şi amărăciune

De Ziua Naţionala a României, Adevărul a făcut un tur prin Capitală pentru a lua pulsul sărbătorii şi pentru a observa cum au petrecut bucureştenii, care mai sunt bucuriile şi tristeţile lor. De la parada militară, petrecerile sectoarelor 1 şi 2 şi pâna la protestul din Piaţa Victoriei, atmosfera zilei a emanat contraste, dar ne arată românii aşa cum au intrat în Anul Centenar: bucurându-se cu ce au, resemnaţi sau strigând cu cuţitul la os.

Anul acesta, 1 Decembrie, când s-au împlinit 100 de România Mare, România s-a simţit din nou mică, tot mai împărţită între veselie şi revoltă, între bunăstare şi sărăcie, între resemnare şi dorinţă de schimbare. 

Sărbătoarea naţională a început de la ora 10.00 a dimineţii cu obişnuita Paradă Militară de la Arcul de Trumf. În jur de 4000 de persoane au îndurat gerul, la -10 grade Celsius, pentru a privi defilarea. Câţiva membri ai mişcării #Rezist şi-au anunţat şi şi-au făcut prezenţa la eveniment cu scopul de a protesta în faţa defilării Jandarmeriei, care a căzut în disgraţii odată cu incidentele din 10 august. Pe lângă aceştia şi alţii s-au auzit huiduind din miezul mulţimii. Jandarmeria nu a avut parte de un moment uşor, fiind singura trupă hulită în faţa întregii naţiuni în zi de sărbătoare.

După încheierea paradei, ne-am retras către petrecerile de sector, cu prima oprire Parc Bazilescu din sectorul 1 al Capitalei. Aici, în jurul orei 13.00, în faţa unei scene mici, Petrică Mâţu Stroian încingea atmosfera, în mijlocul câtorva zeci de oameni, cu muzică populară şi de petrecere, dar şi cu glume româneşti. „Altu’ suceşte un judeţ, altu’ o ţară“, a strecurat cântăreţul o ironie la sfârşit de cântec. Oamenii s-au bucurat că au putut să-I strângă mâna, au horit, au râs şi au stat la poze cu interpretul. La câţiva metri distanţă, fasolea la ceaun aştepta aburindă şi cârnaţii sfârâiau în tavă. Şi aici, câţiva oameni au cinstit Ziua României, la un pahar de vin şi o masa gratis. „Ne mândrim cu libertatea de a exprima orice ne vine prin cap. Cu atât. Altfel, mai au să ne fure mândria, că în rest ne-au furat tot“, mi-a spus un domn cu amărăciune, apucând paharul din plastic. 

Am continuat în sectorul 2, în Parcul Obor, unde de la ora 17.00 s-a pus în scenă un concert cu artişti de muzică populară, printre care: Floarea Calotă, Niculina Stoican, Cornelia şi Lupu Rednic şi, din nou, Petrică Mâţu Stoian. Spectatorii au învârtit o moldovenească, s-au încălzit cu o horă, au zâmbit şi s-au bucurat. Şi aici i-a aşteptat un cort cu bogate preparate româneşti, dar la contra preţ. Tot în parc, la măsuţele acoperite, câţiva bărbaţi au ales să sărbătorească liniştiţi, la un joc de Remi, pe fundal de manele, în timp ce la alţii, vizazi, au preferat să joace table sau şah. I-am întrebat cum se simt de 1 Decembrie, iar răspunsurile au fost la fel de contradictorii. „Îl avem pe domnu’ Iohannis, cel mai mare duşman la români“, a spus unul dintre ei, oferind răspunsul indirect şi fiind completat de cel de lângă „Şi domnu’ Dragnea.“

Ora 18.00 ne-a prins în Piaţa Victoriei, unde se concentrează acea parte revoltată a României de astăzi. Aproximativ 2000 de oameni au protestat chiar şi de Ziua României, ore întregi, în frig, în faţa Guvernului, considerând că aceasta este atitudinea adevăratului român, neresemnat în faţa nedreptăţii. La Centenarul Marii Uniri, s-a strigat: „Nu vrem să fim conduşi de hoţi“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite