Protest de Ziua Femeii în București: „Uterul nostru NU e profitul vostru” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest a fost organizat astăzi, de ziua femeii, în fața Guvernului. Participanții la manifestație avertizează că „drepturile reproductive ale femeilor din România sunt în pericol”.

Organizat de Ziua Internațională a Femeii, protestul a fost denumit „Uterul nostru NU e profitul vostru!” și a început la ora 12:00. Manifestanții au afișate mesaje precum: „Suntem strigătul femeilor care nu mai sunt”, „Avortul este un serviciu esențial de sănătate publică” sau „Reproducerea nu e marfă!”.

Pe pagina de Facebook a evenimentului se arată că protestul se desfășoară cu scopul de a „condamna orice inițiativă care rezultă în 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗳𝗲𝗺𝗲𝗶𝗹𝗼𝗿 de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei femeilor, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său”.

Participanții au amintit la protest și de femeile care au murit în urma adoptării Decretului 770/1996. 

„Ne opunem vehement oricărei inițiative de restrângere a dreptului la avort, precum cele din ultimii ani. Am dobândit acest drept cu sângele miilor de femei moarte în urma avorturilor clandestine din anii 1966 - 19890 - 𝗻𝘂 𝗻𝗲 𝘃𝗼𝗺 î𝗻𝘁𝗼𝗮𝗿𝗰𝗲 𝗮𝗰𝗼𝗹𝗼. Nu ne vom lăsa corpurile și nici drepturile câștigate să ne fie luate. Mamele, mătușile și bunicile noastre au trecut prin anii sângeroși ai decretului 770/1966 - vocea lor nu va fi înecată, istoria lor nu va fi uitată. Orice formă de îngrădire a accesului la avort reprezintă o formă de violență împotriva femeilor”, mai spun organizatorii.

Listă cu revendicări

Tot pe pagina de Facebook a evenimentului este și o listă cu revendicările celor care spirjină manifestația.

Printre revendicări se află:

- Decontarea procedurii întreruperii de sarcină la cerere prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate;

- Introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie și monitorizarea acordării procedurii de întrerupere de sarcină (la cerere și terapeutică);

- Stabilirea la nivel național a unui protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc;

- Gratuitatea testării HPV și vaccinare gratuită anti-HPV inclusiv pentru persoanele de sex feminin până în 40 de ani;

- Introducerea în programa școlară pentru ciclul primar a unei materii numite "Educație Relațională" adaptată vârstei care să includă informații despre societate, sănătate publică, egalitate de gen, diversitate, dezvoltare emoțională și relații umane.

Lista completă poate fi citită AICI.

Protestul a fost organizat cu sprijinul Asociației E-Romnja, Asociației Front/Feminism România, Asociației Moașelor Independente, GirlUp Romania, Asociației Iele-Sânziene și Asociației ACCEPT.

Avortul în România

Adevărul scria în luna decembrie că avortul a devenit tot mai imposibil de făcut în România. În prima jumătate a anului 2022, 13 județe din țară au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate, iar două din trei întreruperi de sarcină se fac la privat, arată datele INSP. De asemenea, în trei dintre aceste județe nu există acces la avort la cerere, nici la stat, nici la privat.

Centrul FILIA a scos la iveală că, anul trecut, 51 de spitale au invocat motive religioase ca justificare pentru refuzul de a oferi avorturi la cerere, 20 de spitale au invocat motive etice sau morale, iar 9 spitale au invocat motive legate de criza SARS-CoV-2. Trei spitale au declarat că decizia de a nu efectua avorturi a fost luată de conducere, cu acordul medicilor. Au fost și spitale care au anunțat că oferă posibilitatea de a efectua avorturi la cerere fără anestezie, „ceea ce reprezintă o formă de violență obstetrică ce afectează cele mai vulnerabile femei“.

„A îngrădi dreptul la avort nu face decât să ducă la creșterea numărului de întreruperi de sarcină nesigure. Femeile vor face în continuare avort, indiferent cât de multă muncă de convingere vor face organizațiile anti-alegere (pro life), indiferent de piedicile pe care le pun spitalele și instituțiile statului. Fiecare dintre noi trebuie să aleagă când și dacă dorește să nască un copil – nu statul, nu familia, nu comunitatea sau organizațiile anti-avort. Fiecare femeie merită să își trăiască maternitatea în propriii ei termeni”, preciza activista Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite