Povestea lui Manuc, unul dintre cei mai vestiţi moşieri din Balcani. Cum a devenit celebru hanul pe care l-a ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hanul lui Manuc are o istorie fascinantă FOTO hanulluimanuc.ro
Hanul lui Manuc are o istorie fascinantă FOTO hanulluimanuc.ro

Vestit negustor şi diplomat, unul dintre cei mai bogaţi moşieri din Balcani la începutul anului 1800,  Manuc a devenit faimos datorită hanului pe care l-a construit în Bucureşti. O bijuterie arhitectonică păstrată şi astăzi, care continuă să fie admirată.

Povestea superbului cerdac al Hanului lui Manuc este una dintre ele. Cei care trec pragul hanului, dinspre strada Franceză, păşesc pe dalele din lemn în pasajul de trecere înspre curtea interioară. Acestea sunt cele originale, de la începutul secoulului al XIX-lea. La fel şi scările din lemn, aflate de-a dreapta şi de-a stânga intrării. Bine conservate, acestea s-au păstrat de peste două secole în curtea faimosului han.

„Cerdacul de lemn, echivalentul terasei în zilele noastre, se întinde pe două rânduri. De-a lungul parterului, dar şi al etajului întâi. Pe interior, acesta însoţeşte toate cele patru laturi ale clădirii, întrerupte doar de pasajul de trecere înspre curtea hanului. În cerdac au ieşire toate încăperile de pe cele două nivele, fie că este vorba despre restaurantele şi cafenelele găzduite în prezent aici, fie că sunt intrările în cele 33 de camere de hotel”, susţin noii proprietari ai clădirii.

Farmecul greu de egalat al clădirii

Manuc Bei, alături de arhitecţii vremurilor sale, a ridicat una dintre cele mai frumoase construcţii din Bucureştiul acelor timpuri, care a rezistat peste două secole. Prin elementele sale decorative, hanul reuşişte să surprindă şi astăzi vizitatorii, iar cerdacul superb dă nota de unicitate şi farmecul greu de egalat al clădirii. 

calarasi hanul lui Manuc FOTO hanulluimanuc.ro

Hanul lui Manuc, un edificiu care rezistă de peste două secole FOTO hanulluimanuc.ro

La realizarea acestuia, a fost îmbinat stilul caselor tărăneşti cu cel al conacelor boiereşti din zona Munteniei, în care albul varului şi ciocolatiul lemnului se armonizează perfect.

Superbul cerdac, un loc cu o istorie aparte

Stâlpii de susţinere au fost realizaţi tot din lemn, specific de asemenea construcţiilor, rurale şi urbane deoportrivă, de la început de secol XIX. Hanul a fost finalizat în anul 1808 şi dat spre folosinţă trecătorilor de rang înalt sau al celor obişnuiţi. Aici se întâneau negustorii care veneau să bată palma pentru contracte bune ori ce boieri şi politicieni de rang înalt care puneau la cale treburi importante în sălile hanului. Toţi se delectau cu o cafea turcească şi o narghilea.

calarasi hanul lui Manuc FOTO hanulluimanuc.ro

Cerdacul superb FOTO hanulluimanuc.ro

„Manuc Bei a fost preferatul autorităţilor de la Istanbul multă vreme şi obiceiurile ocrotitorilor săi turci erau bine păstrate şi “folosite” la han. Se spune că după semnarea Acordului prin care s-a încheiat, în 1812, Războiul Ruso-Turc, diplomaţii celor două puteri au celebrat depunerea armelor în rastel pe superbul cerdac de lemn al Hanului lui Manuc. Astăzi, cerdacul este locul în care sunt expuse fotografii care înfăţişează stilul de viaţă şi de îmbrăcăminte al societăţii româneşti al începutului de secol XX”, arată noii proprietari ai hanului. 

Etajul dispunea de 107 odăi pentru oaspeţi

Manuc Bei (Manuc Mârzaian) s-a născut în 1769 la Rusciuc. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obţine demnităţile de dragoman şi bei. Hanul Manuc este locul unde a fost semnat Tratatul de la Bucureşti din 1812 în urma căruia a rezultat ocuparea teritoriului Principatului Moldovei dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus.

În 1806, Manuc ajunge în capitala Ţării Româneşti şi este silit să se stabilească aici pe termen lung din cauze care aveau legătură cu războiul ruso-turc. În a doua jumătate a aceluiaşi an începe construcţia hanului, ce va fi terminată în 1808. La vremea aceea, arhitectura sa era destul de inovativă, deoarece Manuc dorea ca hanul său să nu aibă alura de fortăreaţă a celor din secolul al XVIII-lea.

calarasi hanul lui Manuc FOTO hanulluimanuc.ro

După inaugurare, hanul dispunea de 107 odăi pentru oaspeţi FOTO hanulluimanuc.ro

Arhitectura exactă a hanului în configuraţia sa iniţială nu se cunoaşte, însă, din descrierile de la începutul secolului al XIX-lea reiese că la subsol se aflau 15 pivniţe boltite, la parter existau 23 de prăvălii, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucătării şi un tunel în care încăpeau cam 500 de persoane.

Etajul dispunea de 107 odăi, cele mai multe folosite pentru oaspeţi. În curtea interioară exista o cafenea şi o mică grădină cu fântână arteziană. Între faţada dinspre Dâmboviţa şi râu se construise un chei de piatră, lat de peste un metru. Mai târziu, după ce Dâmboviţa a fost canalizată pentru deschiderea Halei de Carne, lângă această faţadă s-au adăugat câteva prăvălii.

calarasi hanul lui Manuc FOTO hanulluimanuc.ro

Hanul lui Manuc, un loc plin de istorie FOTO hanulluimanuc.ro

Fiind construit ca niciun alt han din vremea sa, el s-a deosebit de celelalte hanuri-cetăţi prin arhitectura aparte, iar Pacea de la 1812 este un moment definitoriu pentru renumele hanului. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Impactul armelor occidentale, vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina: „Continuă să atace, dar nu în acelaşi ritm ca înainte”

Asasinatul fostului premier japonez Shinzo Abe. Poliţiştii au descoperit explozibil în locuinţa atacatorului. Ce a spus acesta poliţiei FOTO

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite