Povestea celei mai vechi biserici din București. Găzduiește o icoană pictată de Arsenie Boca, iar domnitorii Țării Românești erau încoronați aici

0
Publicat:

Aflată la mai puțin de 50 de metri de faimosul Han al lui Manuc și în Centrul Vechi al Capitalei, Biserica Sfântul Anton este cea mai veche din București, fiind o bijuterie arhitectonică care atrage anual zeci de mii de turiști.

Biserica Sfântul Anton, o bijuterie arhitectonică FOTO Denis Grigorescu
Biserica Sfântul Anton, o bijuterie arhitectonică FOTO Denis Grigorescu

Biserica „Sfântul Anton” – Curtea Veche este cea mai veche biserică din București și datează din anul 1559. Hramul istoric, dat de către Mircea Ciobanul, domnitor al Țării Românești, este „Buna Vestire”.

„La Biserica de la Curtea Veche erau unși domnitorii, astfel că în interiorul ei au fost încoronați printre alții Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Biserica are o arhitectură deosebită și prezintă multe similitudini cu Biserica Domnească de la Curtea de Argeș, un alt lăcaș de cult de o valoare excepțională”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

În Biserica Sfântul Anton se află și o icoană superbă pictată de către părintele Arsenie Boca, despre care Nichifor Crainic spunea: „E o lumină de tonuri deschise către lume, ca spiritul și chipul Mântuitorului coborât să ne aducă lumina de sus, ce iradiază din pictura sfinției tale. E un stil nou, e o pictură nouă, după viziunea nouă pe care o porți în suflet”.

În „Istoria Țării Românești” a lui Mihai Cantacuzino se precizează că „Mircea cel Bătrân a întemeiat-o”. De asemenea, Gheorghe Șincai a afirmat că pe peretele ctitorilor bisericii de la Curtea Veche se aflau zugrăviți trei prinți cu numele Mircea. Unul era, bineînțeles, Mircea Ciobanul, al doilea portret îl înfățișa pe fiul sǎu, Mircea, care înfrumusețase și zugrăvise ctitoria părintească. Cel de-al treilea îl înfățișa pe Mircea cel Bătrân. La ora actuală, în biserică se află numai chipul lui Mircea Ciobanul și cel al lui Ștefan Cantacuzino, de la care s-a păstrat actuala pisanie. Lui Mircea Ciobanul i se datorează zidirea bisericii în cea de-a doua domnie a acestuia.

Icoana pictată de Arsenie Boca FOTO Biserica Sfântul Anton
Icoana pictată de Arsenie Boca FOTO Biserica Sfântul Anton

Biserica Sfântul Anton a fost ridicată pe locul unei foste biserici din lemn și a servit drept capelă pentru Curtea Domnească. Prezența contrafortului, ce sprijină zidul la exterior, cât și decoratiunea ocnițelor, reprezintă o influență arhitectonică adusă din Moldova de către soția ctitorului, Doamna Chiajna, fiica domnitorului Petru Rareș.

Biserica a fost refăcută de multe ori, cea mai importantă restaurare fiind făcută în 1934 de către Comisia Monumentelor Istorice, prilej cu care biserica a căpătat aspectul sau inițial.

În biserica poate fi văzut mormântul lui Mircea Ciobanul, decedat la 1599. Ultimele lucrări ample de restaurare și reamenajare fost în perioada 2007-2009.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite