Ordinul Arhitecţilor Bucureşti propune includerea unor reprezentanţi ai săi în comisia de concurs pentru arhitectul-şef al Capitalei

0
Publicat:

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OARB) propune municipalităţii să includă în comisia de concurs pentru postul de arhitect-şef al Capitalei şi reprezentanţi ai OARB, potrivit Agerpres.

Panoramă București. FOTO Shutterstock
Panoramă București. FOTO Shutterstock

„Considerăm că poziţia de arhitect-şef al Bucureştiului este una extrem de importantă şi arhitecţii din Capitală doresc să se asigure că aceasta va fi ocupată de cea mai potrivită persoană, dat fiind rolul esenţial al acestuia în dezvoltarea urbană", a declarat preşedintele filialei Bucureşti a OAR, Emil Ivănescu.

 OARB consideră că, pentru o selecţie imparţială, este „esenţială" includerea reprezentanţilor arhitecţilor din Bucureşti în comisia de examinare.

La o dezbatere organizată de Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, la care au fost prezenţi şi mulţi dintre cei care au ocupat funcţia de arhitect-şef al Capitalei în trecut, s-a discutat despre locul şi rolul acestuia în aparatul administrativ.

„Arhitectul-şef e mai mult decât un corector de planuri urbaniste şi arbitru al frumuseţii arhitecturale, ci este o persoană care guvernează un domeniu complicat, cu două componente, una care înseamnă administrarea curentă şi una care înseamnă viziunea de dezvoltare. Un lucru e clar: nu poate face treaba asta singur, trebuie să discute cu celelalte direcţii din Primărie, cu ceilalţi arhitecţi-şefi de sector. În ultimii ani, în percepţia publică, PUG-ul trebuie ucis, betonarea spaţiului verde e o regulă, distrugerea patrimoniului la fel. Acestea sunt instrumentele însămânţate în mintea oamenilor, dar nu se gândeşte nimeni la cel care caută să se mute cu copiii în apropierea locului de muncă şi al şcolii", a declarat Sorin Gabrea, fost arhitect-şef al Capitalei.

Bogdan Traian Bogoescu, care a ocupat şi el această funcţie, a evidenţiat că prima misiune a unui arhitect-şef este aceea de gestiune, coordonare şi control al planificării urbane şi amenajării teritoriului.

OARB: Deciziile în domeniul construcţiilor trebuie să fie transparente

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România crede că procesele de planificare urbană şi de luare a deciziilor în domeniul construcţiilor trebuie să fie transparente, consultative şi bazate pe experienţă şi expertiză profesională.

Potrivit Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor, procesul de selecţie şi numire a arhitectului-şef ar fi trebuit să fie unul mai transparent şi mai consultativ.

OARB îşi exprimă deschiderea pentru dialog şi colaborare cu autorităţile locale pentru identificarea celor mai bune soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a Capitalei şi îşi reafirmă angajamentul de a promova standarde ridicate în domeniul arhitecturii şi urbanismului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite