Oprescu, despre faţadele blocurilor: „Mai rămâne să apară „ligheane“, ca în anii '70“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobile cu faţade deteriorate la Slatina

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, referitor la îngrijirea faţadelor, că „oamenii trebuie să înţeleagă“ şi „să susţină ideea unui oraş cu aspect civilizat“, precizând că, altfel, mai rămâne să apară „ligheane“ ca în anii '70, cu referire la vechile antene TV improvizate.

„Blocurile din Capitală trebuie să aibă şi ele un aspect civilizat, Mai rămâne să apară pe blocuri ligheane ca în anii '70. (...) Oamenii trebuie să înţeleagă şi, treptat-treptat, să susţină ideea unui oraş cu aspect civilizat“, a declarat edilul şef al Capitalei.

Primarul general s-a referit, în acelaşi context, la problema aparatelor de aer condiţionat montate pe blocuri, afirmând că "vom vedea" cum va fi rezolvată aceasta.

Deţinătorii imobilelor din centrul Capitalei vor fi obligaţi să refacă şi să întreţină faţadele acestor clădiri, cei care nu vor face lucrările necesare urmând să fie amendaţi cu până la 8.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB pentru creşterea calităţii arhitecturale a clădirilor.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheoghe Pătraşcu, a explicat că proiect de hotărâre este făcut "în spiritul Legii 153 (din 2011, privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor - n.r.)", având în vedere că faţadele clădirilor sunt o problemă în Bucureşti "şi în România, în general".

Proiectul de hotărâre al regulamentului de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor se află în dezbatere publică până la 24 mai.

Potrivit acestuia, deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare "a sistemului de închidere perimetrală", pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului inconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural­ arhitecturală a anvelopei clădirilor.

Proiectul stabileşte ca, în prima etapă, să fie identificate clădirile situate pe Calea Victoriei şi pe bulevardele Lascăr Catargiu, Carol, Pache Protopopescu, Magheru, Bălcescu, I. C. Brătianu, Regina Elisabeta şi Kogălniceanu, aceste artere alcătuind zona pilot a iniţiativei.

Şi proprietarii imobilelor care nu fac recepţia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală la sfârşitul perioadei de garanţie sau nu completează cartea tehnică a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor de intervenţie executate vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

Începând din 2013, instituţia Arhitectului Şef al Capitalei va stabili, anual, câte o nouă listă de zone prioritare de intervenţie, cu toate activităţile ce decurg de aici, până la finalizarea programului, se mai arată în proiect.

Şi primăriile de sector trebuie să îşi pregătească „programe multianuale“ privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, potrivit documentului citat.

Proiectul de regulament va fi supus aprobării consilierilor generali, după finalizarea dezbaterii publice.

Citeşte şi:

Soluţii catastrofale (5): Preocuparea „de faţadă“

Decizie istorică, în Capitală: proprietarii clădirilor care au un grad avansat de degradare ar putea fi obligaţi să-şi renoveze faţadele

Primarul general: „Nu cred că trebuie amendaţi proprietarii care nu îngrijesc terenurile“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite