Marş pentru un Bucureşti accesibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul Oraş "accesibil" pentru oameni are loc sâmbătă în Bucureşti FOTO Adevărul
Marşul Oraş "accesibil" pentru oameni are loc sâmbătă în Bucureşti FOTO Adevărul

Sâmbătă, 19 iulie, în Bucureşti, începând cu ora 11.00, are loc marşul Oraş „accesibil” pentru oameni. Manifestaţia organizată de Active Watch, OPTAR şi ONPHR are ca punct de plecare Piaţa Universităţii şi se încheie la Piaţa Victoriei, urmând traseul Piata Universitatii, Bulevardul Nicolae Balcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piata Romană, Bulevardul Lascar Catargiu, Piata Victoriei.

Marşul este consacrat drepturilor pietonilor din Capitală şi urmăreşte să scoată în evidenţă problemele pe care le au persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi şi cele cu mobilitate redusă, în ceea ce priveşte infrastructura mersului pe jos. Organizatorii au identificat nereguli legate de  nerespectarea înălţimii bordurilor, de maximum doi centimetri în zona intersecţiilor, trotuarele pline de gropi sau prea strâmte pentru a permite accesul unei persoane în scaun rulant, parcarea autoturismelor pe trotuar, fapt care împiedică buna circulaţie a pietonilor, marcajul semafoarelor, nepotrivit pentru oamenii cu dizabilităţi vizuale.

Astfel, spaţiul public bucureştean nu apare ca unul accesibil persoanelor cu dificultăţi locomotorii şi, din această cauză, sunt diminuate posibilitatea de integrare socio-economică şi împlinirea conceptului de îmbătrânire activă a oamenilor cu handicap. Organizatorii reclamă nerespectarea Legii 448/2006 şi a Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi a spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilităţi, care stipulează obligativitatea asigurării unor condiţii minime obligatorii de accesibilizare a spaţiului urban. De asemenea, aceştia susţin că multe dintre lucrările de reabilitare în desfăşurare nu se derulează conform prevederilor legale care apără drepturile celor cu probleme de mobilitate. 

Un experiment realizat recent de organizatori în plin centrul Capitalei, care urmăreşte să arate cum se desfăşoară traversarea intersecţiei de la Piaţa Universităţii de către o persoană în scaun rulant, arată că infrastructura urbană este dezvoltată pentru tranzitarea oraşului preponderent cu autoturismul. Încercarea a evidenţiat că platformele pasajului nu sunt funcţionale în weekend, întrucât cheia se afla în posesia personalului administrativ al Primăriei Bucureşti, care nu se afla la post în ziua realizării experimentului. Astfel, pentru deplasarea de cealaltă parte a trotuarului a fost nevoie de un ocol de mai bine de un kilometru. 

Organizatorii şi susţinătorii manifestaţiei urmează să depună cereri la primăriile de sector, la Primăria Generală şi la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru a solicita urgent soluţii la toate neregulile constatate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite