Lăcomia şi fumatul, viciile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de specialişti care au participat la "Conferinţa Naţională de Nursing" - „Managementul îngrijirilor în bolile cronice”, atrag atenţia asupra faptului că mănâncă şi fumează mult, periclitându-i sănătatea.

O temă dezbătută pe larg în cadrul Conferinţei a fost cea a obezităţii, o afecţiune care îngrijorează tot mai mult specialiştii din domeniul medical. 

„Dezechilibrele nutriţionale existente în prezent pe plan mondial sunt cauzate de deficitul în alimentaţie a compuşilor biologic activi şi de tendinţa de a consuma alimente rafinate, foarte concentrate, intens prelucrate, iar când nu există un echilibru dinamic între nevoile nutritive ale organismului şi aportul de nutrienţi, starea de sănătate se deteriorează, iar un dezechilibru accentuat conduce la apariţia bolilor de nutriţie, a spus conf.dr. Manole Cojocaru. 

"Pentru a arde valoarea energetică a unui corn trebuie să mergem pe jos 2 kilometri"

Dr. Manole Cojocaru ne sfătuieşte să ne gândim la cifre când mâncăm. Spre exemplu, un kilogram de grăsime conţine 7000 de calorii! Se ard 7000 de calorii pentru a pierde 1 kg sau, altfel spus, se consumă 7000 de calorii pentru a pune 1 kg. Am avea nevoie de 2 km de mers pe jos pentru a arde valoarea energetica a unui corn.

“Nici la copii nu mai este simplu” după cum precizează conf. dr. Cojocaru: “pentru ca un copil să slăbească 1 kg/2 săpt, trebuie ca el să reducă aportul caloric zilnic cu 500 de calorii”.

Cei care fumează până la vârsta mijlocie îşi scurtează viaţa cu 24 de ani

Deosebit de interesant a fost şi studiul realizat de Madalina Manea în randul studenţilor la nursing, cu scopul de a identifica motivele pentru care un tânăr se decide să se apuce de fumat, ce anume îl determină să continuă să fumeze şi ce anume crede că l-ar convinge să renunţe la fumat.

O persoană care începe să fumeze ca adolescent şi continuă până la vârsta mijlocie, îşi va scurta viaţa cu 24 de ani (Peto, 1992). Au fost luati în calcul studentii din anul 1 şi au fost comparate rezultatele între două generaţii, 2004 şi 2010.


Rezultatele studiului:

  • 27% din total respondenţi fumează (23% fete si 56% baieti);
  • 61% dintre respondenti au inceput sa fumeze din curiozitate;
  • 33%d intre ei nu stiu de ce continua sa fumeze;
  • doar 57% sunt pregatiti sa renunte la fumat cunoscand riscul crescut pentru aparitia cancerului;
  • 43% nu vor sa renunte nici in aceste conditii.

În finalul expunerii, concluzia Mădălinei Manea a fost că „cel puţin în universitate, adică acolo unde se formează modele sociale şi specialişti care să ofere îngrijiri pentru sănătate, combaterea susţinută a practicii fumatului trebuie să fie constantă şi neiertătoare”.
Conferinţa a fost organizată cu sprijinul Paul Hartmann, Vifor International, Pharma Tel Net, Bella România, Saga Sănătate.

Ce este Asociaţia de Nursing

Asociaţia de Nursing din România (ANR) este asociaţia profesională care a introdus conceptul de nursing în România. De asemenea împreună cu Ministerul Sănătăţii şi experţi OMS  a lucrat la elaborarea curriculei de nursing, pentru Şcolile Postliceale Sanitare. Asociaţia de Nursing din România este unica asociaţie profesională din România, membră a Consiliului Internaţional al Nurselor (Geneva), membră a Forumului European al Asociaţiilor de Nursing şi Moaşe de pe lângă OMS şi membră la Federaţia Europeană a Nurselor (EFN).

În 1986 OMS declara că „personalul din nursing are o contribuţie potential ridicată în asigurarea unei stări mai bune de sănătate a celor pe care îi îngrijesc”, asistentele medicale reprezentând cea mai numeroasă categorie profesională implicată în acordarea serviciilor de sănătate. OMS descrie rolul nursei în societate: „să asiste indivizi, familii şi grupuri, să optimizeze şi să integreze functiile fizice, mentale şi sociale afectate semnificativ prin schimbări ale stării de sănătate”.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite