Începând de sâmbătă, toţi românii sunt obligaţi să îşi înregistreze câinii. „Cei de rasă comună trebuie să fie castraţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi câini trebuie să fie înregistraţi şi microcipaţi până la 1 ianuarie 2015 FOTO Arhivă
Toţi câini trebuie să fie înregistraţi şi microcipaţi până la 1 ianuarie 2015 FOTO Arhivă

Începând de sâmbătă, 15 martie, toţi deţinătorii de câini din România sunt obligaţi să îşi înregistreze şi să îşi identifice animalele până la 1 ianuarie 2015. Tot până la începutul anului viitor, toţi românii care au câini de rasă comună sunt obligaţi să îi sterilizeze, în caz contrar putând să fie sancţionaţi cu maxim 10.000 de lei.

Mâine intră în vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Concret, toţi românii care au câini sunt obligaţi prin lege să îşi identifice animalele şi să le înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS). Acest lucru se va face prin microcipare, adică fiecărui animal îi va fi introdus sub piele un microcip cu o serie unică care va putea fi citită cu ajutorul unui aparat de către poliţiştii care vor face verificări.

Carnetul de sănătate, buletinul câinelui

Microciparea animalelor se va face în cabinetele veterinare autorizate şi imediat ce câinelui îi va fi introdus microcipul sub piele, seria unică pe care o conţine acesta va fi trecută în carnetul de sănătate al animalului. Stăpânul câinelui va fi obligat să aibă de fiecare dată când iese afară cu animalul carnetul de sănătate la el. În caz contrar, poliţiştii care se vor ocupa de verificări îi vor putea amenda pe stăpâni.

„În carnetul de sănătate vor fi trecute şi vaccinările, deparazitările, dar şi datele animalului: rasă, înălţime, greutate, sex. Aşa cum purtăm buletinul mereu cu noi trebuie să avem şi carnetul de sănătate al câinelui“, a declarat Alina Monea, reprezentat ANSVSA.

Totodată, în baza de date în care vor fi înscrişi câini vor fi trecute şi CNP-urile stăpânilor, iar explicaţia este cât se poate de simplă, după cum susţine Alina Monea. „Aşa reuşeşti să legi câinele de un deţinător. Treaba asta funcţionează şi dacă îţi pierzi câinele pentru că poate fi identificat cu uşurinţă după seria microcipului, dar funcţionează şi în cazul abandonului. Ştii pe cine să tragi la răspundere“.

Deţinătorii de câini vor fi verificaţi de către poliţişti şi dacă vor fi descoperite neregului, stăpânii vor fi sancţionaţi, amenzile fiind cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei.

Sterilizarea câinilor cu stăpân este obligatorie

Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună şi metiştii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în 23 decembrie 2013. Concret, dacă un animal nu este de rasă trebuie să fie sterilizat.

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii Pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a declarat, pentru „Adevărul“, că vor scapa de castrare doar animalele care au un certificat emis de un montator autorizat. „Nu vor fi sterilizaţi câinii de rasă, cei care au un pedigree, adică un certificat emis de un înmulţitor autorizat. Numai acei câini cu toate analizele făcut vor mai avea voie să fie reproduşi. Doar câinii pur sânge nu vor fi sterilizaţi“, a declarat Băncescu.

Microcipare şi sterilizarea costă

La nivel naţional, atât sterilizările cât şi microcipările se fac contra cost, iar preţul unei sterilizări pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, în timp ce pentru o femelă nu poate fi mai mic de 150 de lei. În ceea ce priveşte microciparea animalelor, acesta va costa în jur de 50 de lei, dar există şi cabinete în care atât microciparea cât şi sterilizarea se pot face gratuit.

„Noi (n.r. ASPA) avem un contract cu 23 de cabinete din Bucureşti în care se sterilizează gratuit, dar nu se poate rezolva problema doar pe acest contract. ASPA în acest moment nu decontează numai microciparea, pentru că am găsit tot felul de nereguli. Decontăm la pachet: microcipare plus sterilizare, raportate pe loc“, susţine Băncescu.

Pe de altă parte, sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru românii care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora.

Pe aceeaşi temă:

Proteste în mai multe oraşe pentru animalele fără stăpân: „Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare“

Peste 1.000 de maidanezi din adăposturile Primăriei, eutanasiaţi în trei săptămâni. Bucureştenii se înghesuie să-i adopte

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite