FOTOGALERIE VIDEO Top sporturi urbane în Bucureşti. Salt extrem cu bmx-ul
0
Zilnic, în jurul orei 16.00, o mână de puştani cu biciclete mici şi foarte mobile îşi fac loc printre oamenii care vin de la serviciu sau care se plimbă prin parcul Herăstrău. Bmx-ul este o ramură a ciclismului, fiind acceptată ca disciplină la Olimpiadă din 2008.
Este foarte uşor să-i observi pe pasionaţii sporturilor urbane, adesea ei aleg sa iasă din tipare printr-un stil propriu. Fiecare dintre ei îşi pictează şi accesorizează skate-ul, bmx-ul, trotineta după bunul plac. Nu îi deranjează că oamenii din parcuri se uită ciudat la ei pentru că au hainele rupte şi tocite de la atâtea ore de antrenament. Totuşi, acestea sunt hainele lor de muncă, având în vedere că majoritatea sunt întreţinuţi de familie, iar hainele costă foarte mult. O pereche de încălţări pentru bmx sau skateboard ajung să coste şi 350 lei, blugii în jur de 220 lei, tricourile între 60 şi 100 lei.
Locul de joacă
Încălzirea este esenţială pentru bikeri, înainte de a sări pe rampe ei se încălzesc cu mişcări mai uşoare sau repetă anumite părţi din trickurile complicate. Dacă încep fără încălzire ei riscă să se accidenteze grav (cele mai frecvente sunt entorsele sau fracturile), motiv pentru care sunt nevoiţi să stea o perioadă lungă în afara „locului de joacă”.
Un grup de rideri din Sectorul 6 aleg să vină până în Parcul Herăstrău în fiecare zi de la ora 16.00. „Venim aici pentru că este mai puţin aglomerat decât în Parcul Tineretului, în fond, avem de unde alege. Dacă skate park-u1 este ocupat, fugim în skate park-ul 2, unde avem mult spaţiu pentru manevre, iar noi începătorii putem exersa nestingheriţi, fără ca cei care sunt avansaţi să facă mişto de noi şi să ne dea afară pentru ca îi încurcăm”.
Cei care locuiesc în Drumul Taberei sunt supăraţi pentru că fostul primar le-a promis că după alegeri va construi un skate park cu rampe de 5 metri. „În Drumul Taberei există un panou cu informaţii despre noul skate park, însă nici până în ziua de azi proiectul nu a fost început”, declară supărat Maur, în vârstă de 18 ani.
Pasiunea se transmite prin prieteni
Alex, în vârstă de 14 ani, spune că s-a apucat de acest sport datorită unui prieten. „Aveam un prieten foarte bun care era pasionat de acest sport, într-o zi mi-a spus că mă învaţă şi pe mine care este treaba cu schemele şi bmx-ul, m-a luat în skate park şi mi-a arătat două-trei mişcări, nu mi-au reuşit din prima, dar mi-a plăcut la nebunie, practic, mi-a intrat în sânge, am simţit multă adrenalină. Bunica mea mă sponsorizează, tot ea mi-a dat 20 de milioane să îmi cumpăr o bicicletă nouă şi performantă. Îmi amintesc că la început mi-am spart telefonul, a fost groaznic, pentru că părinţii mei m-au certat, însă salvarea mea a venit tot de la bunica care mă susţine în tot ceea ce fac, mi-a dat bani să îmi iau alt telefon. În momentul de faţă, o ajut pe mama mea la magazinul pe care îl deţine în cartier. Dimineaţa ea pleacă să îşi facă treburile şi rămân eu în locul ei, îmi ies cam 40-50 de lei zilnic bani de buzunar, este de ajuns să îmi întreţin bicicleta”. Alex, ascultă, în general, muzica rock. El nu merge cu bicicleta la scoală pentru că nu are un spaţiu special amenajat pentru biciclete.
Dacă nu faci parte din gaşcă şi nu aparţii locului, nu ai ce să cauţi în incinta skate-parkului. Atunci când se întâlnesc în parc, discuţiile tinerilor gravitează în jurul bmx-ului, ce piese noi şi-au luat, ce scheme au mai învăţat.
Un singur skate-park acoperit
De cele mai multe ori, începătorii sunt luaţi peste picior de cei care practică bmx-ul de mai mulţi ani. În ciuda căldurii, băieţii nu renunţă, se retrag puţin la umbră, iau o gură de apă rece şi se întorc pe rampe, urmăriţi cu admiraţie de fetele care stau pe margine.
„Prima mea bicicletă a costat 6 milioane, dar am făcut-o varză după câteva luni, am mai avut una pe care am dat 14 milioane, nu m-am acomodat cu ea şi am fost nevoit sa o vând. Ca să îmi strâng banii necesari pentru o bicicletă pe gustul meu am mai vândut din lucrurile pe care le aveam, am mai cerut la părinţi şi într-un final am reuşit să îmi iau o bicicletă pe placul meu, undeva la 23 de milioane”, povesteşte Maur.
Când afară căldura este insuportabilă, băieţii se bat cu apă şi apoi se urcă pe biciclete. „Iarna este o adevărată problemă, nu avem unde să mergem, singurul skate-park acoperit din Bucureşti este la Fabrica, dar este foarte mic şi stăm înghesuiţi. În 2012, fenomenul a luat amploare, din ce în ce mai mulţi puşti au început să îşi cumpere bike-uri. Sperăm ca pe viitor cineva să investească într-un skate-park aşa cum sunt cele din Occident”, mai spune Maur.
Drogurile, principalul duşman
Silviu, în vârstă de 23 de ani, practică acest sport de 4 ani. Până acum a investit aproximativ 50 de milioane în pasiunea lui . „Am muncit la Carrefour ca să îmi iau altă bicicletă, plecam cu ea la muncă, făceam doar o jumătate de oră până acolo, când nu puteam sa plec cu bicicleta, mergeam cu maşina, doar că în cazul asta făceam o oră şi jumătate”, spune Silviu.
Mulţi sportivi ajung să renunţe la pasiunea lor, cei cu ştate vechi se angajează renunţând la pasiunea din copilărie. Silviu susţine că o parte dintre cei care renunţă îşi îndreaptă atenţia către cluburi şi viaţa de noapte. Însă, unii au probleme mai grave cu drogurile. „De când cu drogurile astea legale, parcă au înnebunit toţi, le-a distrus mintea, toţi banii lor îi aruncă pe droguri”, povesteşte Silviu.
Băieţii spun că nu poartă echipament de protecţie pentru le îngreunează mişcările şi nu reşesc să ducă la capăt trickurile. La antrenamente petrec cel puţin şase ore pe zi. „După ce venim de la şcoală, dormim puţin şi apoi mergem în skate-park. Nu avem timp să ieşim în oraş sau de alte activităţi”, povestesc ei.
În ceea ce priveşte avantajele acestui sport, pasionaţii spun că astfel reuşesc să uite de probleme şi se simt cu adevart liberi. „Participăm la concursuri şi putem câştiga haine, bani sau cei mai buni dintre noi se pot alege cu un contract de sponsorizare. În plus, e multă distracţie”, explică unul dintre băieţi.
Loviturile, lipsa timpului şi faptul că este un sport destul de costisitor sunt catalogate de băieţi drept dezavantaje.
Adrenalina, curajul şi nebunia sunt doar câteva calităţi pe care tinerii care fac parkour, Bmx sau skate, trei sporturi altfel ale zilelor noastre, trebuie să le aibă. Vârfurile comunităţilor underground şi-au dezvăluit poveştile de dincolo de pasiune.














