FOTOGALERIE Arome indiene în centrul Capitalei
0O bucăţică din țara Gangelui a fost recreată în cel mai mic detaliu în restaurantul Haveli din mijlocul Bucureştiului. Pe strada Episcop Radu la numărul 3, este Haveli, un mic restaurant unde, dacă ai intrat o dată, cel mai probabil te vei întoarce pentru a savura bucatele preparate ca în India şi Pakistan.
Deschis în urmă cu aproape cinci ani, restaurantul cu aproape 50 de locuri, înăuntru și pe terasă, este un loc intim care are deja o clientelă fidelă. Aici au luat masa și Andreea Antonescu, Andreea Bălan, Andreea Esca sau Cristian Chivu.
Miile de kilometri distanţă care despart de India şi Pakistan de România dispar în secunda în care ai deschis uşa micului local. Miroase a mirodenii şi aroma este atât de puternică încât ştii că locul nu e ca altele şi nu poţi decât să fii nerăbdător să guşti ceva „de-al lor".
Românul Dorian Pantazi, cel mai vechi angajat al restaurantului, te întâmpină cu zâmbetul pe buze. Colegul lui, Zeesman, din Pakistan, te conduce la masă. Are 23 de ani şi pe ultimii doi i-a trăit în Bucureşti, unde a venit pentru a face parte din echipa de la Haveli. Din Pakistan este şi proprietarul, Mohamad Asan, care a făcut ca restaurantul său să fie un loc în care bucureștenii să-și răsfețe toate simțurile. Obiectele de decor, de la lămpi uriașe, aurite, până la picturi tempera pe pânze de mătase, chiar și vase de servire, sunt toate lucrate manual și toate aduse din inima Indiei.
„Condimentele pe care le folosim sunt absolut toate importate. Dacă nu sunt aduse din India, atunci sunt din Grecia, pentru că în România nu le găsim și dacă nu respectă întru totul rețetele lor, preparatele nu ies așa cum trebuie", a spus Dorian, singurul român de la Haveli. Pentru a asigura perfecțiunea bucatelor, patronul a angajat trei bucătari, din India și Pakistan.
Deliciile bucătăriei indiene
Raman Lal, are 29 de ani și este unul dintre cei trei bucătari care transformă puiul și mielul românesc în delicii orientale care, servite cu sosuri în culori surprinzătoare, transformă pe aproape oricine într-un fan înfocat al bucătăriei indiene.
Raman nu vorbește deloc română, dar a învățat că fiecare român care vine să-i guste mâncarea merită să plece din Haveli uimit de aromele simple dar jucăușe ale preparatelor sale. Tocmai de aceea, el și colegii lui pregătesc cu dedicație de la „samosa", foietaje indiene umplute cu legume, pui „tikka", marinat în iaurt, pui gătit în sos de unt și smântână sau miel „kadai", pregătit cu ardei gras și sos de roșii până la lipii cu usturoi sau mentă și chiar pâine indiană umplută cu brânză, cocos și fructe uscate.
Click pe imagini pentru galerie foto!
„Ei folosesc condimentele aproape în toate sortimentele de mâncare", a mai spus Dorian. La desert, indienii și pakistanezii de la Haveli își răsfață clienții cu specialități ca brânză de casă călită în ulei, asortată cu sirop de miere sau halva de morcovi. Prețurile preparatelor pornesc de la 14 lei și ajung până la 34 de lei. Platourile sunt consistente și aranjate în cel mai mic detaiu, la fel ca restul lucrurilor din Haveli. Restaurantul este deschis zilnic de la ora 12.00 până la miezul nopții, cu excepția zilei de luni când bucătăria se deschide la ora 19.00. Pentru cei care vor să se bucure de aromele orientale chiar la ei acasă, restaurantul are și serviciu de livrare la domiciliu.
Delicios înainte de felul unu
Puiul „tikka" este unul dintre preparatele simple și rapide ce poate fi pregătit în orice bucătărie. Secretul acestui fel de mâncare constă în pregătirea lui din timp. Pentru ca bucățile de carne de pui, curățate și dezosate, să ajungă să aibă o consistență ușoară și un gust divin, acestea trebuie marinate în iaurt condimentat. Pentru ca gustul să fie perfect este de preferat ca respectivele condimente să fie proaspăt pisate. După marinare, carnea dezosată se pune apoi pe un băț de rotisor și se bagă la cuptor, unde se lasă în jur de 20 de minute. Puiul „tikka" poate fi servit și cu sosuri de mango cu miere, de mentă cu iaurt sau chiar ceapă albă transformată în ceapă roșie. Pentru a avea culoare roșie și un gust dulceag, ceapa albă se taie cubulețe și se lasă la marinat, chiar și jumătate de zi, într-un amestec de oțel cu sfeclă roșie și cu puțină miere. Orice gurmand va fi dat pe spate de astfel de preparate ce pot fi servite ca antreu.