FOTO VIDEO Dezastru în buricul târgului. Berzei, strada plângerii: prostituate, mizerie şi câini maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Berzei este o adevărată capcană pentru trecători. FOTO Bogdan Păvăloi
Strada Berzei este o adevărată capcană pentru trecători. FOTO Bogdan Păvăloi

Strada Berzei este zona crepusculară din centrul Capitalei, la numai câteva sute de metri de Gara de Nord. Mirosul de mahala şi ignoranţa autorităţiilor descriu zona în cel mai potrivit mod. Mormane de gunoi, clădiri în paragină, oameni care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Pe chipul trecătorilor dichisiţi, aranjaţi la costum, care traversează şantierul se observă frustrarea şi dezgustul.

Zona Gării de Nord este un şantier, în adevăratul sens al cuvântului. Trotuarele au fost ocupate de muncitori şi de utilajele lor. Şanţurile lungi de sute de metri sunt adevărate capcane pentru trecători. Din neatenţie poţi cu uşurinţă să cazi într-un şanţ sau într-un canal neacoperit. Dacă nu cazi, trebuie să te fereşti să nu îţi pice în cap o bucată de tencuială din vreo clădire ce abia se mai ţine într-o grindă.

Astfel de lucrări se fac în zona hotelului Ibis, vizavi de Gara de Nord şi pe strada Gheorghe Polizu. Locuitorii de aici s-au obişnuit cu zgomotul infernal al utilajelor.

Prostituate şi câini vagabonzi

Însă adevărata problemă din zona Gării de Nord o reprezintă lucrările începute în decembrie 2009 la bulevardul Uranus, în zona Berzei-Buzeşti.

Pe strada Buzeşti lucrările se află într-un stadiu relativ bun, chiar dacă au fost mult întârziate, aici se poate circula pe asfalt şi nu mai sunt probleme în caz de ploaie.

Nu la fel stă problema în cazul străzii Buzeşti, sau strada plângerii, aşa cum îi spunea un bătrânel din zonă care încerca să se strecoare printre mormanele de moloz ca să ajungă la piaţă. Încă de la intersecţia Calea Griviţei – Berzei se observă mormanul de gunoi şi moloz, clădirile abandonate intrate deja în degradare.

Cu alte cuvinte, strada Berzei este o capcană periculoasă pentru trecători. Oamenii care aleg să traverseze zona trebuie să fie atenţi la utilajele muncitorilor şi mai ales pe unde calcă, pentru că riscă la orice pas să se înţepe în sârme, cuie sau alte fiare ascuţite aruncate pe jos. O altă problemă o reprezintă „craterele” făcute în pământ, care nu sunt semnalzate. Locuitorii le-au găsit rapid şi o utilitate: ghenă pentru gunoi.

Strada întreagă este împărăţia haitelor de câini vagabonzi şi a prostituatelor care profită de zona plină cu munctori. De dimineaţă, o prostituată îşi negociază preţul cu un muncitor chiar în văzul lumii fără să îi pese că la câţiva metri se află o maşină a poliţiei locale. „Ia zi, mă, cât dai?”

“Nu au lucrat în doi ani cât au lucrat în două luni”

Bucureştenii care locuiesc în această zonă spun că s-au săturat, dar nu au ce face şi au devenit încrezători că până va veni iarna vor putea circula măcar pe drum asfaltat. „Nu au lucrat în doi ani cum au lucrat în ultimele două luni, nu ştiu ce le-a făcut, le-o fi dat banii. Acum este cât de cât bine, înainte a fost groaznic. Mai ales când ploua, trebuia să ocolim toată strada Popa Tatu. După cum se desfăşoară lucrările sperăm şi noi să umblăm până la sfârşitul toamnei pe asfalt”, a mărturisit Mihăiţă Ciobanu, tată a opt copiii.

Piaţa Matache, vad de hoţi şi boschetari

Nici norii de praf care se ridică nu sunt de ignorat. Fiind în apropierea Pieţei Matache tot praful se duce spre tarabe şi bodegile care prepară mici. Pe străzile alăturate miroase a fecale, iar pe treptele clădirilor abandonate au fost transformate în paturi de către boschetari, pe lângă toate aceste probleme, oamenii trebuie să-şi păzească cu grijă buzunarele de hoţi.

Lucrările se fac după legea junglei

La intersecţia străzii Berzei cu Ştirbei Vodă lucrările au mai avansat aproximativ 150 de metri, a fost turnat asfaltul şi montate şinele de tramvai, însă progresul este nesemnificativ în comparaţie cu nivelul lucrării. Muncitorii lucrează ca-n bancurile cu Dorel: doi dau la târnăcop, iar restul se odihnesc sau vorbesc la telefon.

Fiecare lucrează după propriile reguli, nimeni nu prinde logica, astfel în loc să cureţe zona înainte, un grup de muncitori si-au dat seama că un copac le stă în cale şi s-au apucat să-l taie, având în vedere că pe lângă ei treceau oameni grăbiţi.

Bulevardul Uranus, sau Diametrala Nord-Sud, ar trebui să unească nordul cu sudul Capitalei, asigurând o alternativă de trafic la Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru. Lucrările au început în decembrie 2009, iar termenul iniţial de finalizare a fost iunie 2012.

Proiectul a fost unul asiduu contestat de societatea civilă, iar scandalurile s-au ţinut lanţ de acest bulevard.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite