Fost city manager al Capitalei: Preţul gigacaloriei pentru bucureşteni nu poate fi modificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
termoficare bucuresti

„Trebuie o minimă înţelegere a mecanismelor tehnice şi juridice pentru a rezolva problema tarifului la termoficare. Preţul gigacaloriei facturat pentru bucureşteni nu poate fi modificat, nu poţi creste preţul la populaţie doar ca să faci rost de bani”, a declarat Sorin Chiriţă, fost city manager al Capitalei.

Acesta a explicat că există o întreagă procedură prin care se stabileşte şi se facturează preţul gigacaloriei, de care trebuie ţinut cont cu stricteţe în folosul comunităţii.

„Serviciul public de termoficare este delegat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti (ADI Termoenergetica). Consiliul General a dat mandat Asociaţei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica să stabilească tariful pentru Producere, Transport şi Distribuţie. Pentru ca primarul general să-şi exercite atribuţiile în domeniul Termoenergetic trebuie în primul rând să convoace AGA ADI şi să fie votat preşedinte al asociaţiei. Această hotărâre se depune la judecătorie şi doar după admiterea de către un judecător a cererii de modificare a noilor organe de conducere primarul general devine şi preşedintele asociaţiei. Aceste demersuri trebuiau făcute în prima lună după preluarea mandatului”, a precizat Sorin Chiriţa. 

Potrivit acestuia, abia după a obţinut avizul ANRE, edilul Capitalei poate convoca Adunarea Generală pentru stabilirea tarifului de transport, distribuţie şi producere a energiei termice, în cadrul şedinţei stabilindu-se şi minimul de pierderi tehnologice. 

„ Pentru că tariful aprobat a expirat în noiembrie 2020, timp de un an s-a mers ilegal fără tarif, după ureche. Pentru că situaţia s-a agravat neavând un tarif aprobat Compania Termoenergetica a solicitat ca pierderile tehnologice sau reale să le suporte primaria retroactiv din bugetul local”, a completat Chiriţă.

„După aprobarea tarifului, dacă primarul general încă în funcţie tot simte nevoia de a taxa populaţia (...) pentru ca să nu se piardă finanţarea nerambursabilă, obţinută cu muncă multă, propunerea de majorare trebuie să aibă la baza un studiu de suportabilitate aşa cum scrie în strategia de termoficare, acest studiu va putea stabili cât poate suporta populaţia din preţul total al tarifului de termoficare. 

După ce ai toate documentele, tarif aprobat cu aviz ANRE şi calculul de suportabilitate a unei majorări pentru populaţie, poţi solicita Guvernului sume din fonful de rezervă sau împrumut din trezorerie pentru plata gazelor în avans pentru perioada iernii şi pentru restanţe la subvenţie. Cum adresa transmisă guvernului de către primarul general a fost întocmită la mişto cu nişte sume din burtă pentru o subvenţie viitoare dar care încă nu se ştie care este neavând un tarif aprobat în AGA ADI. Pe lângă că adresa avea nişte sume la mişto şi care nu făceau obiectul pe capitolele unde guvernul putea aloca bani, pe capitolele eligibile primăria a solicitat 0 lei restanţe şi 0 lei plata gazelor în avans. Practic 0 lei a cerut, 0 lei a primit”, completează fostul city manager al Bucureştiului, Sorin Chiriţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite