Ferma liliecilor din Bucureşti: cum arată clinica în care sunt hrăniţi, trataţi şi vaccinaţi liliecii rătăciţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, în Bucureşti a fost inaugurat primul centru din România care se ocupă cu salvarea liliecilor. Într-un imobil aflat pe strada Cezar Bolliac din Capitală, câţiva oameni se ocupa de tratarea, hrănirea şi salvarea micuţilor lilieci.

Ovidiu Roşu este medic veterinar şi unul dintre cei care se ocupă de Centrul Luana de Salvare şi Reabilitare Lilieci din Bucureşti. 

Medicul povesteşte că a demarat acest proiect anul trecut, atunci când a conştientizat că şi liliecii au nevoie de ajutor. 

„În România sunt în jur de 30 de specii de lilieci. Liliecii pleacă în perioada friguroasă, dar anul trecut, în Iaşi, un tip a găsit o sută şi ceva de lilieci în zăpadă. I-am adus aici şi i-am ţinut din decembrie până în martie“, povesteşte medicul veterinar. 

image

Volunatarii poartă mănuşi FOTO David Muntean

În cele câteva luni în care colonia a fost ţinută în centrul din Bucureşti, voluntari din toate colţurile ţării au venit să le dea o mână de ajutor celor care au grijă de clinica veterinară în care, printre altele, se salvează şi lilieci. „Îmi amintesc că, la început, când luam un liliac în mână îmi puneam două perechi de mănuşi şi îl înveleam într-o cârpă“, povesteşte Irina Corbu, un alt medic veterinar de la clinica din Capitală. 

30 de minute

Hrănirea liliecilor este un proces extrem de complicat. Înainte ca aceştia să fie „îndopaţi“ cu viermişori, volunatarii din Centrul Luana îi cântăresc. De obicei, hrănirea unui singur liliac durează între 30 de minute şi o oră, în funcţie de cât de pofticios este.

image

Liliecii sunt cântăriţi înainte de hrănire FOTO David Muntean

Cu toate acestea, cei care se ocupă de hrănirea liliecilor trebuie să fie foarte atenţi ca nu cumva să fie muşcaţi. Liliecii sunt purtători de boli grave şi din acest motiv reprezentanţii clinicii stau cu mănuşi în momentul în care ţin animăluţele. „Liliecii nu fac niciun rău. Nu sug sângele, nu se înfig în păr. Noi le facem şi analize aici“, precizează cei din centru. 

„Vrem să cartografiem coloniile“

În Bucureşti, spun reprezentanţii centrului, se găsesc 11 specii de lilieci. Cu toate acestea, nimeni nu ştie cu exactitate câţi lilieci trăiesc în acest moment în Capitală. 

image

Un liliac poate mânca peste o sută de viermişori FOTO David Muntean

Din acest motiv, reprezentanţii Centrului Luana vor să înceapă un proiect de amploare: „Vrem să cartografiem toate coloniile de lilieci din Bucureşti. O să mergem din casă în casă şi o să întreb unde sunt lilieci. Vom avea şi nişte detectoare“, spun aceştia, recunoscând că proiectul este unul complex care se va desfăşura, cel mai probabil, pe parcursul mai multor ani. 

Cristina, cioara bionică

Pe lângă lilieci, în acest moment în centru se mai află şi Cristina, o cioară care a fost împuşcată. Pasărea a avut nevoie de o operaţie complicată în urma căreia i s-a construit un cioc de carbon.

image

Pasărea a fost împuşcată în aripă FOTO David Muntean

Imediat după tratament, pasărea va fi dusă într-o volieră, deoarece nu mai poate zbura. În centru se mai află şi o pisică ce a fost arsă după ce a intrat în sobă fără ca stăpâna ei să ştie. 

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite