Fără Aqua Parc în Tineretului: Tribunalul București a anulat autorizația de construire, din cauza defrișărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul București a anulat Planul Urbanistic de Detaliu și autorizația de construire pentru proiectul Aqua Parc din Parcul Tineretului, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Sentința a fost pronuntata pe 4 iulie 2012 și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Proiectul Aqua Parc ar fi presupus ocuparea a peste 60% din terenul de 53.000 de metri pătrați din Parcul Tineretului cu restaurante, piscine și parcări. Asociația Salvați Bucureștiul nu se opune construirii de aqua parc-uri, însa consideră nocivă amplasarea acestora în parcuri existente prin defrișarea vegetației.

Terenul din Parcul Tineretului aparține Municipiului București. Printr-un contract de parteneriat public-privat din 29 aprilie 2009, ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement), structură a Primăriei Municipiului București, se asocia cu firma Blue Ciel pentru construirea aqua parc-ului. Contractul este ilegal, întrucât orice decizie care implică terenurile municipalității trebuie luata de Consiliul General al Municipiului București.

Prin Hotararea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 78/31.08.2009 s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, iar pe 8 martie 2011, primarul sectorului 4 a emis autorizația de construire. Planul Urbanistic de Detaliu și autorizația de construire sunt ilegale din mai multe motive, cele mai importante fiind:
-    schimbă destinația spațiului verde prin construcții (restaurante, parcări, etc.)
-    acordul de mediu s-a emis cu condiția obținerii avizului de defrișare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obținut până în acest moment.

Planul Urbanistic de Detaliu și autorizația de construire au fost suspendate pe 15 iulie 2011 de Tribunalul București în dosarul 33719/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Sentința a fost confirmată de Curtea de Apel București, care a respins recursul pe 3 noiembrie 2011. Suspendarea operează până la judecarea de către Curtea de Apel a recursului în dosarul 60754/3/2012 de anulare a celor două acte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite