Curtea de Apel Bucureşti a autorizat construirea unui complex rezidenţial pe 20.000 de mp din  Parcul Tineretului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărioara Micşunescu a cerut acordul Primăriei Capitalei pentru a defrişa 20.000 mp din Parcul Tineretului FOTO Adevărul
Mărioara Micşunescu a cerut acordul Primăriei Capitalei pentru a defrişa 20.000 mp din Parcul Tineretului FOTO Adevărul

Proprietara a 20.000 de metri pătraţi din Parcul Tineretului din Capitală, Mărioara Micşunescu, a primit autorizaţia de a construi un ansamblu rezidenţial de vile pe aceste teren. Ea a cerut deja şi acordul Primăriei Capitalei de a defrişa spaţiul verde. Primăria Sectorului 4 anunţă că în acea zonă sunt aproximativ 500 de copaci care ar urma să fie tăiaţi.

În urmă cu aproximativ o lună, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost obligat de Curtea de Apel Bucureşti să semneze autorizaţia de construire a complexului rezidenţial. Conform Hotnews.ro, Mărioara Micşunescu ar fi dispusă să facă o înţelegere cu statul şi să nu defrişeze spaţiul, însă autorităţile nu i-au propus nici o ofertă. 

„Eu stau foarte aproape de Parcul Tineretului, copiii mei locuiesc în zonă. În 2005, când am intrat în posesia acestui teren, după schimbul pe care l-am făcut cu Primăria Capitalei, acolo erau copaci foarte mici, puieţi, care nu erau greu de mutat şi m-a încântat ideea de a construi un ansamblu rezidenţial lângă parc. Între timp, acei copaci au crescut. Mă doare sufletul când mă gândesc că o să bag drujba în ei. Deşi am declarat tot timpul că sunt dispusă să negociez cu autorităţile, să exproprieze terenul şi să fiu despăgubită, nimeni nu a venit să mă întrebe, nimeni nu s-a arătat interesat de această soluţie. Nu-mi permit să fiu donatorul oraşului, să cedez acest teren gratuit, nu vreau însă nici o sumă exorbitantă, ci vreau exact cât este preţul terenului pe piaţă. Dacă înainte de criză, preţul terenului în zonă era de 2000 de euro/mp, acum nu pot spera nici la jumătate. Piaţa fiind atât de jos, nu se poate spune că autorităţile ar fi în pierdere", a declarat Mărioara Mişcunescu pentru HotNews.

Legea Interzice construirea în spaţiile verzi

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2007, „(1)schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate a spaţiilor verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Vice-preşedintele Ecocivica, Dan Trifu, a declarat că, în cazul în care nu le va fi comunicată motivarea instanţei, vor ataca decizia Curţii de Apel în instanţă . „Acel teren este conform Planului Urbanistic General spaţiu verde, iar legea interzice construirea pe spaţiile verzi. Actele care nu respectă această prevedere sunt lovite de nulitate. Din nefericire, în parcul Tineretului sunt foarte multe terenuri retrocedate, iar autorităţile ar trebui să hotărască cât mai repede exproprierea lor, ca să scăpăm de problemă”, a adăugat Dan Trifu.

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru spaţiile publice poate fi făcută de Parlament, Guvern şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Schimb de terenuri între Micşunescu şi Consiliul General

Mărioara Micşunescu a cumpărat în 2004 terenurile din Parcul Tineretului, în zona Sălii Polivalente, aceste terenuri urmând a fi retrocedate foştilor proprietari. Pentru că erau foarte multe persoane care cereau să primească terenurile din parc, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un Plan Urbanist Zonal, conform căruia pot fi retrocedate doar terenuri care se află la marginea parcului. 

În 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a acceptat schimbul propus de Mărioara Micşunescu, astfel că aceasta a primit un teren de 20.000 mp la marginea parcului în schimbul terenului de la Sala Polivalentă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite